Od svih srpskih vladara, samo trojica NISU BILI CRNOGORCI! (FOTO) (VIDEO)
Foto: wikipedia / public domain, Profimedia, Dragana Udovičić

uvek na vrhu!?

Od svih srpskih vladara, samo trojica NISU BILI CRNOGORCI! (FOTO) (VIDEO)

Uvidom u istoriju srpskih vladara i dinastija lako se može doći do činjenica da je Crna Gora oduvek bila rasadnik srpskih vođa
Objavljeno: 23:22h

2. Karađorđe i Karađorđevići

Karađorđеvi prеci potiču iz crnogorskog plemana Vasojеvića. U Šumadiju su se dosеlili sa hеrcеgovačko-crnogorskih brda u sеobi Srba pod patrijarhom Arsenijem IV Jovanovićem Šakabentom (1737. - 1739.). Đorđe je, najverovatnije, rođen 16. novembra 1762. u šumadijskom selu Viševac. Prеzimе Pеtrović dobio je po ocu Pеtru.

foto: wikipedia / public domain

Pošto je, navodno, ubio Turčina, sa porodicom je 1785/86. izbegao u Srem. Po povratku iz Austougarske sa porodicom se 1793/94. godine nastanio u Topoli.

Seča knezova, početkom 1804. godine, koju je Karađorđe izbegao suprotstavivši se dahijskim ubicama, ubrzala je podizanje Prvog srpskog ustanka. Nakon sastanka viđenijih Srba i njihovih knezova u Marićevića jaruzi, u Orašcu, ustanak je podignut 15. februara 1804. godine.

Za vođu je izabran Karađorđe, koji je u narodu i među drugim vođama uživao je veliki autoritet, ali su ga se plašili su ga se zbog preke naravi. Pojavljivao se na svim važnijim bojištima i predvodio brojne pobede često nad brojnijom i bolje naoružanom turskom vojskom.

Po slomu ustanka, u oktobru 1813. godine, prešao je u Austriju. U Srbiju je došao tajno 1817. da bi se sa Milošem Obrenovićem dogovorio o zajedničkoj bobi, ali je po Miloševoj naredbi, u noći između 25. i 26. jula, godine u selu Radovanju kod Velike Plane ubio kum Vujica Vulićević.

Dinastija Karađorđević vladala je Srbijom u dva navrata tokom prve polovine 19. veka, a potom Srbijom i Jugoslavijom od Majskog prevrata 1903. godine do Drugog svetskog rata.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.