Od svih srpskih vladara, samo trojica NISU BILI CRNOGORCI! (FOTO) (VIDEO)
Foto: wikipedia / public domain, Profimedia, Dragana Udovičić

uvek na vrhu!?

Od svih srpskih vladara, samo trojica NISU BILI CRNOGORCI! (FOTO) (VIDEO)

Uvidom u istoriju srpskih vladara i dinastija lako se može doći do činjenica da je Crna Gora oduvek bila rasadnik srpskih vođa
Objavljeno: 23:22h

"Sve što vredi u srpskom rodu rođeno u krugu od sto kilometara oko Durmitora", zapisao je ili rekao jednom veliki srpski pesnik Jovan Dučić. Čak i letimičnim uvidom u istoriju srpskih vladara i dinastija lako se može doći do neosporne istorijske činjenice da je Crna Gora oduvek bila rasadnik srpskih vođa.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Na početku ove priče su dvojica osnivača vladajućih dinastija Stefan Nemanja, rođen u Zeti, i Karađorđe, poreklom iz plemena Vasojevića, a na kraju Slobodan Milošević kao i neki od političara iz vremena posle njega.

1. Stefan Nemanja I (1113 - 1200) i dinastija Nemanjića

Rodonačelnik dinastije Nemanjića i tvorac srpske srednjevekovne države Stefan Nemanja, rođen je u Ribnici, današnjoj Podgorici, oko 1113. godine. Vladao je od 1166. do 1196. godine i nosio je titulu velikog župana Raške.

foto: wikipedia / public domain

Bio vazal Vizantije ali je, po smrti cara Manojla I Komnina, upešnim napadima na njenu teritoriju proširio vlast na okolne oblasti: Kosovo, Zetu, Travuniju, Zahumlje i Neretvljansku oblast. Nemanjini pohodi okončani su porazom na Moravi 1190. godine. Po sklapanju mira, Nemanji je priznata vlast nad većinom osvojenih teritorija a Raška je prestala da bude vazal Vizantije.

Nemanjinu vladavinu odlikuje podizanje i obnova velikog broja crkava i manastira, među kojima su njaznačajniji: Studenica i Hilandar, kao i pojava autentičnog Raškog stila u sakralnoj arhitekturi.

Stefana Nemanja I se, s pravom, smatra jednim od najznačajnijih srpskih vladara. Dinastija Nemnjića vladala je Srbijom više od dva veka, sve do smrti cara Stefana Uroša Petog Nejakog 1371. godine, i ostvarila najveće proširenje srednjovekovne Srbije.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.