NISU MI DALI DA UĐEM DOK JE AMFILOHIJE BIO ŽIV: Matija Bećković o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru!
Bećković, Foto: Tanjug Printscreen

izjava

NISU MI DALI DA UĐEM DOK JE AMFILOHIJE BIO ŽIV: Matija Bećković o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru!

Kao glavni razlog zabrane navodile su se njihove ranije izjave, koje su, po proceni tadašnje vlasti, bile opasnost po sigurnost države...

Objavljeno:

Pesniku i akademiku Matiji Bećkoviću ukinuta je zabrana ulaska u Crnu Goru.

- Ne znam kad sam bio više uvažen, kad su mi zabranili da idem u Crnu Goru ili sad kad su mi dozvolili. Ipak, kad su mi zabranili mnogo sveta mi je zavidelo. Govorili su mi: što su tebi, a ne meni zabranili, šta sam ja gori od tebe?! Ne znam da li će mi sad iko zavideti što su mi dozvolili da tamo idem, bila je Bećkovićeva reakcija na ovu vest.

Bećkoviću je zanimljivo to što se niko nije čudio kad su mu uveli zabranu.

- To je bilo normalno, kao da se to još negde na svetu događa. Kad su jednog Montenegrina na televiziji pitali šta misli o toj zabrani, on je rekao da je to trebalo uraditi mnogo ranije i da su njega pitali ne bi se sa takvom odlukom toliko kasnilo. Možda će se sad svi čuditi da su mi dozvolili.

Na pitanje da li planira da otputuje uskoro u Crnu Goru, sad kad može bez ikakvih prepreka da uđe, Bećković odgovara:

- Neću odmah da ih izlažem rizicima i iskušenjima raznim.

Akademiku Bećkoviću je, podsećamo, bio zabranjen ulazak u Crnu Goru, zajedno sa istoričarima Čedomirom Antićem i Aleksandrom Rakovićem, profesorom univerziteta Dejanom Mirovićem. Oni su bili najavljeni kao govornici na proslavi jubileja Podgoričke skupštine, kojim se obeležavalo 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu, kao i sjedinjenje Crne Gore Kraljevini Srbiji i ujedinjenje u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Kao glavni razlog zabrane navodile su se njihove ranije izjave, koje su, po proceni tadašnje vlasti, bile opasnost po sigurnost države.

Uprkos zabrani ulaska, Bećković su pustili da uđe u Crnu Goru da održi posmrtni govor vladiki Amfilohiju početkom novembra.

- Nisu mi dali da uđem dok je Amfilohije bio živ, ali su mi dozvolili da dođem na njegovu sahranu – kazao je Bećković za „Novosti“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.