MANDIĆ OTKRIO ŠTA JE BIO NJIHOV PLAN NAKON HAPŠENJA SVEŠTENIKA: Odustali su samo jer ih je Amfilohije zamolio!
Andrija Mandić, Foto: EPA / BORIS PEJOVIC

opasne izjave

MANDIĆ OTKRIO ŠTA JE BIO NJIHOV PLAN NAKON HAPŠENJA SVEŠTENIKA: Odustali su samo jer ih je Amfilohije zamolio!

Rekao je I da mu je žao što danas mora da posluša mitropolita Amfilohija zajednoca sa svim poslanicima DF-a

Objavljeno:

Jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta,Andrija Mandić, kazao je danas u Skupštini da su planirali da pozovu sve pravoslavne vernike da izađu na ulice i blokiraju sve puteve dok se na slobodu ne puste episkop budimljansko-nikšički Joanikije i sedam sveštenika, ali su, ipak, odustali na poziv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i Episkopskog saveta SPC.

"Mi smo nakon sednice poslaničkog kluba, promenili našu prethodnu odluku da pozovemo sve pravoslavne vernike, da blokiraju Crnu Goru dok ne budu oslobođeni sveštenici. Mi smo dobili poziv od mitropolita Amfilohija i Episkopskog saveta da se sve političke partije uzdrže od bilo kakvih partijskih i političkih zloupotreba crkve. To što smo mi hrabri i spremni da poturimo glavu, da rizikujemo da nas krivično progone i da nas hapse, ne znači da ćemo dozvoliti da manipulišu nama i da nas nazivaju sebičnima", rekao je Mandić, preneo je portal RTCG.

Rekao je I da mu je žao što danas mora da posluša mitropolita Amfilohija zajednoca sa svim poslanicima DF-a, jer, kako je rekao, zna da bi noćas Crna Gora bila blokirana.

Predsednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić (SNP) osudio je privođenje vladike Joanikija i sveštenika SPC i traži njihovo oslobađanje.

U saopštenju beranske opštine se navodi da su duboko verovali da su dobronamerne kritike i upozorenja, koja dolaze sa relevantnih međunarodnih adresa jasan signal trenutnoj državnoj vlasti da prestanu sa progonom vernika i sveštenstva jedine kanonski priznate crkve na ovim prostorima.

"Sinoćni mučni događaji, nažalost, poništili su čuvenu crnogorsku tradiciju, istovremeno gazeći sve ljudske i moralne norme, na kojima počiva savremena demokratija. U ime Opštine i svoje lično još jednom najoštrije osuđujem ovaj čin i pridružujem se apelu građana Crne Gore da se oslobode vladika Joanikije i sveštenici naše Eparhije i time makar pokuša ublažiti neviđena sramota, koja je ovim činom priređena i našoj državi, ali i našim verujućim građanima", kazao je Šćekić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.