NEZAPAMĆEN SKANDAL: Episkopu Joanikiju i sveštenicima SPC određen PRITVOR DO 72 SATA!
Episkop Joanikije, Foto: Printscreen/Youtube

UŽAS

NEZAPAMĆEN SKANDAL: Episkopu Joanikiju i sveštenicima SPC određen PRITVOR DO 72 SATA!

Pozivi za saslušanje uručeni su im dva sata nakon što je u Nikšiću završena svetovasilijevska litija

Objavljeno: 07:09h

Episkopu budimljansko-nišićkom Joanikiju i nikšićkim sveštenicima, nakon saslušanje u Centru bezbednosti Nikšić, pa potom kod tužioca određeno je zadržavanje do 72 sata, javlja portal IN4S.

Nikšićka policija im je prethodno uručila naloge za saslušanja u Parohijskom domu, kako bi prikupili informacije o litiji koja je održana povodom slave Sveti Vasilije Ostroški.

Joanikije se pri ulasku u tužilaštvo obratio novinarima i pitao ih što su još budni, dodavši da se nikada bezbednije nije osećao.

Ispred sedišta policije okupili su se građani koji su pevali o Kosovu i skandirali "Ne damo svetinje".

Kako javljaju podgoričke Vijesti, Joanikiju je određeno zadržavanje zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja zbog koronavirusa.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.

Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.

Pozivi za saslušanje uručeni su im dva sata nakon što je u Nikšiću završena svetovasilijevska litija.

Iako su vladika i sveštenici predložili da se u policiju jave danas, a ne sinoć u kasnim večernjim satima, policijski službenici nakon konsultacije sa nadređenima rekli su im da moraju odmah u Centar bezbjednosti.

To je izazvalo burnu reakciju nekoliko desetina okupljnih građana, koji su se u znak protesta protiv odluke policije okupili na Trgu Šaka Petrovića.

Okupljeni narod je skandirao "Ne damo vladiku" i "Ne damo sveštenike", a uprkos molbama, grupa okupljenih nije se slagala sa tim da vladika Joanikije ide u policiju.

Građani su se potom u većem broju okupili ispred Centra bezbjednosti, gdje je više stotina okupljenih čekalo da vladika i sveštenici budu pušteni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/In4s/Vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.