CRNA GORA ZATVARA ŠKOLE I ZABRANJUJE SVA OKUPLJANJA: Ne sme biti ni LITIJA! Uveli mere pre dolaska KORONE
Milutin Simović, Foto: Youtube printscreen

PREVENCIJA

CRNA GORA ZATVARA ŠKOLE I ZABRANJUJE SVA OKUPLJANJA: Ne sme biti ni LITIJA! Uveli mere pre dolaska KORONE

Potpredsednik Milutin Simović saopšto je da vlada preduzima maksimalne mere predostrožnosti

Objavljeno:

Iako u Crnoj Gori do danas nije zabeležen nijedan slučaj zaraze od koronavirusa, vlada je odlučila da na najmanje 15 dana zabrani sva javna okupljanja, zatvori škole i uplovljavanje kruzera i jahti, kako i posete bolesnicima i zatvorenicima, počev od ponedeljka 16. marta.

Potpredsednik Milutin Simović saopšto je da vlada preduzima maksimalne mere predostrožnosti, koje su u njenoj moći da se, kako kaže, što duže odloži pojava korona virusa u Crnoj Gori.

- Nažalost svedoci smo da su brojne države zakasnile sa merama, što je za rezultat imalo masovno širenje epidemije. Mi ne smemo napraviti takvu grešku i zato delujemo - naveo je Simović ističući da svaka mera treba da se realizuje do kraja.

Simović je rekao da mere imaju za cilj da maksimalno odlože pojavu virusa i da se zdravstveni sistem bolje spremi.

- Ne smemo napraviti grešku kao neke države poput onih gde je epidemija uzela maha. Zato verujem da će sve mere naići na punu podršku građana jer smo svi na istom zadatku - rekao je Simović.

U ime crnogorske vlade, Simović je pozvao građane na zajedništvo, a ministar zdravlja Kenan Hrapović je objasnio preduzete mere prema kojima je zabranjeno sletanje, odnosno poleta u i iz Crne Gore svih aviona iz i prema Švajcarskoj.

Takođe, zabranjeno je ulovljavanje svih kruzera i jahti u luke Bar, Budva, Kotor, Porto Montenegro, Risan, Porto Novi i Zelenika do 2. aprila ove godine.

Izdata je zabrana svih okupljanja stanovništva na zatvorenim i otvorenim javnim mestima (sportski, politički, verski, kulturno-umetnički, privatni i drugi skupovi uključujući i posete licima smeštenim na bolničko lečenje u zdravstvenim ustanovima, centre socijalne i dečje zaštite ili se nalaze na izdržavanju kazne zatvora).

Počev od ponedeljka škole, javne i privatne, prekinuđe nastavu na 15 dana.

Poslodavcima je nalože da zaposlenima omoguće obavljanje poslova i radnih zadataka od kuće, u skladu sa prirodom posla, ili da izvrše preraspođelu radnog vremena jednom od roditelja za dete mlađe od 11 godina.

Vlada Crne Gore je odlučila da zatvori granične prelaze prema BiH: Šćepan polje - Hum, na putnom pravcu Plužine - Foča, granični prelaz: Šuče - Vitina, na putnom pravcu Pljevlja - Foča; Albaniji: Grnčar - Baškim, na putnom pravcu Plav - Skadar, Hrvatskoj - Kobila - Vitina, na putnom pravcu Herceg Novi - Vitina - Dubrovnik i za pogranični saobraćaj.

Hrapović je naveo da je zabranjen ulazak u zemlju licima koja dolaze iz Slovenije, Nemačke, Francuske, Švajcarska.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.