CRNOGORSKA CRKVA JE UPISANA NA 9. MESTU, A SRPSKA NA 14! Miraš Dedeić PONOVO NAPADA! (VIDEO)
Mitropolit Mihajlo, Foto: Printscreen

objasnio

CRNOGORSKA CRKVA JE UPISANA NA 9. MESTU, A SRPSKA NA 14! Miraš Dedeić PONOVO NAPADA! (VIDEO)

Mitropolit CPC Mihailo kazao je da su pre donošenja zakona organizovane diskusije o imovini verskih zajednica, u kojima su učestvovale sve verske zajednice

Objavljeno: 16.02.2020. 10:00h

Rešenje za crkvenu imovinu koje daje nedavno usvojeni Zakon o slobodi veroispoviesti je jednostavno, kazao je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo. On je, u intervjuu za Hrvatsku radioteleviziju (HRT), podsetio da je sva imovina pravoslavne crkve u Crnoj Gori do 1920. bila u vlasništvu države.

Mitropolit CPC Mihailo kazao je da su pre donošenja zakona organizovane diskusije o imovini verskih zajednica, u kojima su učestvovale sve verske zajednice.

“Međutim, to je bilo sve poremećno. Ja sam za SPC bio remetilački faktor. Pojedini članovi zakona se odnose na povraćaj imovine koja je sve do 1920. bila u državnom vlasništvu. Rešilo se da se imovina pravoslavne crkve koja je bila u državnom vlasništvu vrati državi Crni Gori”, kazao je Mihailo za HRT.

Poručio je da je rešenje jednostavno, te da Crna Gora ima eksperte koji znaju šta treba uraditi. Naveo je da CPC trenutno ima 20-25 sveštenika i tri episkopa.

“Mi ne možemo odjednom pokriti sve crkve i manastire, ali ne znači da u njima ne mogu služiti druge verske zajednice. Može katolička crkva da služi u pravoslavnoj crkvi, ili pravoslavna u katoličkim, ili Anglikanska ili Protestantska crkva. Sve su to hrišćanske crkve i mi moramo o tome da vodimo računa”, rekao je Mihailo.

On je istakao da do 1920. godine nema nigde napisano da crnogorska pravoslavna crkva nije autokefalna.

“Da bi potkrepio činjenicama, imamo pismo iz 2002. godine, gdje tadašnji srpski patrijarh Pavle i sada aktuelni episkop srpski u Crnoj Gori (Amfilohije) pišu patrijarhu Alekseju I, da se izbriše crnogorska autokefalnost iz diptiha Ruske pravoslavne crkve, jer je, kažu, napravljena greška. Takođe, carigradski patrijarh da upisana crnogorska crvkva kao autokefalna stoji na devetom mestu, dok je srpska crkva na četrnaestom. Prema tome, lako je male ljude smicati s puta, ali trebamo da znamo koliko je srpska crkva autokefalna, jer se uvijek govori ima li tomos ili ne”, naveo je mitropolit Mihailo.

Podsetio je da je SPC nedavno slavila 800 godina svog postojanja.

“Oni su postojali kao narod, ali kao crkva nisu. Tek od prvog Berlinskog kongresa kada su dobili tomos, a kada je na drugom Berlinskom kongresu stvorena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, carigradski patrijarh dao je drugi tomos, s tim što je prisajedinjena crnogorska crkva srpskoj pravoslavnoj crkvi. Carigradska patrijaršija je tada izdala tomos koji je SPC platila milijardu i 500 miliona zatnih franaka. Ovo su fakti koje niko ne moze da pobije”, naglasio je mitropolit Mihailo.

Istakao je da nema direktne saradnje između CPC i SPC.

“Oni ne priznaju, ne samo CPC, nego ni crnogorsku državu. Smatraju da je Crna Gora srpska pokrajina, a Crnogorci da su Srbi. Ne priznaju, takođe ni crnogorsku zastavu, grb i himnu, kao ni crnogorski jezik”, rekao je Mihailo za HRT.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/https://m.cdm.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media