KAZNA OD 20.000 EVRA ZA ONE KOJI KORISTE PLASTIČNE KESE: Novi zakon je građane bacio u NEVERICU
Foto: Profimedia

TAKO JE KAKO JE

KAZNA OD 20.000 EVRA ZA ONE KOJI KORISTE PLASTIČNE KESE: Novi zakon je građane bacio u NEVERICU

To je juče saopštio savetnik Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj Igor Jovanović

Objavljeno:

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore je predvidelo zabranu kesa za jednokratnu upotrebu od plastike koje se koriste na prodajnim mestima, preneo je B92.

To je juče saopštio savetnik Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj Igor Jovanović, naglasivši da su za prekršioce te odredbe predviđene stroge kazne.

Kako je istakao, planirano je da se ta odredba zakona počne primenjivati šest meseci od dana njegovog stupanja na snagu.

“Predlogom zakona predviđene su novčane kazne za nepoštovanje te odredbe za pravna i fizička lica, kao i za preduzetnike. Novčane kazne kreću se u rasponu od 500 evra do 20.000 evra za pravno lice, od 500 evra do 6.000 evra za preduzetnike, od 30 evra do 2.000 evra za fizičko lice”, pojasnio je Jovanović.

Kaže da se crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma odlučilo na taj korak u cilju postizanja permanentnog smanjenja zagađenja životne sredine plastičnim kesama, prenosi CdM.

“Osim negativnog uticaja na životnu sredinu, plastične kese imaju i negativan uticaj na rezultate u drugim oblastima, pre svega u turizmu. Slika kesa u koritima reka, pored puteva nedopustiva je za Crnu Goru kao ekološku državu i prestižnu turističku destinaciju koja ugosti četiri puta više gostiju nego što ima stanovnika, a od turizma prihoduje više od 1,1 milijardu evra na godišnjem nivou”, ističe Jovanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.