KO NEĆE U NATO, MOMENTALNO DOBIJA OTKAZ: Srbi se žestoko opiru, neće da budu TOPOVSKO MESO!
Poslanici će se o izmenama zakona izjasniti naknadno, ali je njegovo usvajanje potpuno izvjesno jer ga podržavaju sve stranke koje čine parlamentranu većinu, Foto: Reuters

vojno zakonodavstvo

KO NEĆE U NATO, MOMENTALNO DOBIJA OTKAZ: Srbi se žestoko opiru, neće da budu TOPOVSKO MESO!

Učešće u misijama u inostranstvu je, na osnovu još važećeg Zakona, na dobrovoljnoj osnovi

Objavljeno: 16.05.2019. 19:18h
  • 3

Predstavnici opozicionog Demokratskog fronta ocenili su danas tokom rasprave u crnogorskom parlamentu da će crnogorski vojnici ukoliko se usvoje izmene Zakona o vojsci postati topovsko meso, dok su poslanici vladajuće Demokratske partije socijalista istakli da opoziciji smeta što je vojska crnogorska.

Izmenama zakona koje su na dnevnom redu je predvidjeno da učešće vojnika u medjunarodnim snagama u inostranstvu bude obavezno i da će u slučaju da odbije, vojnik dobiti otkaz. To se odnosi i na NATO misije, jer je Crna Gora članica Alijase i crnogorski vojnici već učestvuju u nekoliko mirovnih misija NATO-a.

Učešće u misijama u inostranstvu je, na osnovu još važećeg Zakona, na dobrovoljnoj osnovi.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević kaže da je posredi opasan presedan jer, kako se izrazio, Crna Gora nije postala članica Alijanse voljom građana nego političke elite.

"Da li mi, poslanici crnogorskog parlamenta, treba da dopustimo da naši momci postanu topovsko meso za ostvarivanje globalnog bankarskog fašizma", rekao je Medojević.

U DPS-u, medjutim, smatraju da DF-u očigledno smeta što je vojska crnogorska.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić objasnio je da je članom 31 propisana nova obaveza lica u VCG da učestvuju u odbrani država saveznica u smislu člana 5 Severnoatlantskog ugovora.

"Nema reči o tome da bilo ko može naterati bilo koga da napada", rekao je Sekulić i dodao da NATO u regionu, u ovom vremenu, ne treba da ima negativan predznak.

Izmenama zakona je predvidjeno da profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ako ne stupi na dužnost formacijskog mesta na koje je postavljeno, odbije učešće u medjunarodnim snagama u inostranstvu u koje je upućen u skladu sa zakonom kojim se uredjuje upotreba jedinica Vojske u medjunarodnim misijama i ukoliko ne završi obuku za samostalno vršenje dužnosti svog formacijskog mesta.

Poslanici će se o izmenama zakona izjasniti naknadno, ali je njegovo usvajanje potpuno izvjesno jer ga podržavaju sve stranke koje čine parlamentranu većinu.

 

Bonus video

(Espreso.rs/Agencije) 

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media