TOLIKO JE PRETUČEN DA MU SE NE MOŽE VEROVATI! Viši sud oborio presudu SAJ-ovcima koji su prebili MIJA MARTINOVIĆA
Mijo Martinović, Foto: Youtube printscreen

prebili ga policajci

TOLIKO JE PRETUČEN DA MU SE NE MOŽE VEROVATI! Viši sud oborio presudu SAJ-ovcima koji su prebili MIJA MARTINOVIĆA

Veće sudija Višeg suda Dragica Vuković, Miroslav Bašović i Evica Durutović zaključili su da je osuđujući deo presude nejasan i protivrečan, dok su za deo odluke kojom su dvojica sajovaca oslobođeni optužbi za uništenje Martinovićevog vozila imali samo reči hvale

Objavljeno: 14.02.2019. 12:05h
  • 5

Obrazloženje odluke Višeg suda kojom je ukinut osuđujući deo presude sajovcima za prebijanje Milorada Mija Martinovića iznenadio je Crnu Goru.

- Činjenica je da Milorad Mijo Martinović nije mogao da vidi i zapamti sve što se dešavalo kada su ga tukli pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, s obzirom na to koliko je udaraca zadobio i koje povrede su mu nanesene nakon protesta Demokratskog fronta oktobra 2015.

To je za Viši sud razlog zašto se iskazu Martinovića ne može u potpunosti verovati, u obrazloženju odluke kojom su ukinuli deo presude sajovcima Boru Grguroviću i Goranu Zejaku, prvostepeno osuđenima na po godinu i pet meseci zatvora za zlostavljanje i mučenje Martinovića.

Veće sudija Višeg suda Dragica Vuković, Miroslav Bašović i Evica Durutović zaključili su da je osuđujući deo presude nejasan i protivrečan, dok su za deo odluke kojom su dvojica sajovaca oslobođeni optužbi za uništenje Martinovićevog vozila imali samo reči hvale.

- Kada se iskazi svedoka, očevidaca, dovedu u vezu sa materijalnim dokazima, izvedenim na glavnom prestresu, onda je jedini mogući zaključak da se tokom postupka nije moglo utvrditi ko su lica koja su uništavala vozilo oštećenog, a to dalje znači da nije dokazano da su upravo okrivljeni, kao saizvršioci, izvršili krivično delo uništenje i oštećenje tuđe stvari, kako je pravilno zaključio prvostepeni sud - piše u obrazloženju presude.

Dodaje se da iskaz Martinovića nije dovoljan da se oni oglase krivim za izvršenje tog krivičnog dela.

Viši sud, međutim, zaključuje da je sutkinja Nada Rabrenović, koja je donela prvostepenu presudu - pogrešno tumačila odredbu o slobodnom sudijskom uverenju.

- Subjektivno ubeđenje sudije, bez logičke ocene dokaza, nije dovoljno -navodi se.

Dodaje se i da nije dovoljno da sudija veruje Martinoviću i iskazima svedoka - njegovih prijatelja, koji su rekli da Martinović nije pokušao da probije policijski kordon.

- Nije dovoljno što su oni to rekli, već je takve iskaze prvostepeni sud morao da proveri adekvatnim dokazima. Adekvatni dokaz, za ovu činjenicu, je audio-snimak koordinisane akcije policije, koji bi u ovakvim slučajevima trebalo da postoji, makar je sud bio u obavezi da ga zatraži i da utvrdi da li takav zapis postoji, te ako postoji - da ga pribavi, a ako ne postoji - da taj podatak oceni pojedinačno i u vezi sa ostalim dokazima - piše u odluci.

U istoj se, međutim, cijeni da su upravo njegovi prijatelji mogli bolje da zapaze ko je uništavao Martinovićevo vozilo, pa im, što se toga tiče, vjruju da nisu mogli isti ljudi da ga biju i da mu uništavaju auto.

Dodaje se i da je prvostepeni sud morao prvo da proveri izjave svedoka sajovaca, pa tek onda da ceni da li su verodostojne.

- Prvostepeni sud je bio u obavezi da sasluša policajce koji su se nalazili na raskrsnici navedene dve ulice, pa tek nakon svega toga da izvede zaključak - ocenili su u Višem sudu.

Bez davanja valjanog obrazloženja, kao što je u konkretnom slučaju, dodaju sudije Višeg suda, ocena dokaza po slobodnom uverenju se svodi na suđenje po opštem utisku i osećaju, što je nedopustivo.

- Nedavanje razloga (nikakvih) o valjanosti provedenih dokaza istu čini nejasnom i bez razloga o odlučnim činjenicama, što predstavlja ukidni razlog, radi čega je prvostepenu presudu u navedenom delu trebalo ukinuti.

Naglašava se i da, u zavisnosti od rezultata provere iskaza svedoka sajovaca, koji su naveli da su čuli obavještenje preko radio-veze da je probijen kordon policije i da je došlo do povređivanja policajaca, i potreba ponovnog angažovanja komisije veštaka medicinske struke radi, eventualne, dopune nalaza i mišljenja.

- U ponovnom postupku prvostepeni sud će otkloniti bitne povrede odredaba na koje je ukazano ovom odlukom, izvesti sve ranije provedene dokaze, po potrebi i druge, a zatim će sve te dokaze i odbrane optuženih svestranije analizirati i ceniti, određeno i potpuno, u skladu sa član 379 ZKP-a, nakon čega će biti u mogućnosti da donese pravilnu i zakonitu odluku -zaključuje se u odluci Višeg suda.

U presudi piše da su sednici veća Višeg suda prisustvovali branilac i okrivljeni, dok se iz tužilaštva nije pojavio niko.

 

Viši sud je ovom odlukom odbio žalbu tužilaštva da Grguroviću i Zejaku dosudi veće kazne i odlučio da im sutkinja Rabrenović ponovo sudi za prebijanje Martinovića.

Sud je, međutim, prihvatio žalbu njihovog branioca advokata Zdravka Begovića, vratio postupak na ponovno suđenje i potvrdio deo prvostepene presude kojom su oslobođeni za lomljenje Martinovićevog automobila.

Početak ponovljenog suđenja odgođen je za 6. mart, jer se Grgurović nije pojavio, a nije mu uredno uručen poziv jer se navodno iselio sa adrese na koju mu je poziv poslat.

Sutkinja Rabrenović u martu prošle godine izrekla je presudu, osudivši ih na po godinu robije za mučenje i na po pola godine za nanošenje teških telesnih povreda, izričući im jedinstvene kazne zatvora od po godinu i pet meseci.

Oslobodila ih je optužbi za uništenje i otuđenje tuđe stvari, jer, kako je rekla, nije dokazano da su nakon prebijanja polomili i Martinovićev automobil.

Obrazlažući presudu, istakla je da su dobili minimalne zatvorske kazne za ta dela, zato što ranije nisu osuđivani i jer su porodični ljudi.

U crnogorskom Krivičnom zakonu za krivično delo mučenje predviđena je kazna zatvora od jedne do osam godina

Sutkinja je tada kazala i da je dokazano da su dvojica pripadnika SAJ-a prebili Martinovića, a što je utvrdila iz iskaza oštećenog i njegovih saputnika u vozilu, uvida u video-snimak, kao i medicinske dokumentacije i svedočenja veštaka.

- Okrivljeni nisu sporili da su zadali udarce Martinoviću, ali su rekli da se agresivno ponašao, što nije utvrđeno iskazima svedoka -navela je Rabrenovićeva.

Dodala je i da su saslušana 53 pripadnika SAJ-a, ali da “video-snimak događaj predstavlja drugačije”.

Sutkinja je navela i da DNK veštačenjem bombe nije utvrđeno podudaranje materijala sa nijednim od sajovca, pa ih je “sud u sumnji oslobodio krivice”.

Tužilaštvo ni dodatnom istragom nije uspjlo da utvrdi ništa novo u istrazi prebijanja Martinovića.

Ustavni sud je ranije usvojio žalbu Martinovića zbog nedelotvorne istrage i naložio tužilaštvu da do 8. februara prošle godine dostavi izveštaj tom sudu šta su uradili da otkriju koga je tukao. lako se na snimku vidi da ih je bilo mnogo više, samo su dvojica, koji su se dobrovoljno prijavili, završili na optuženičkoj klupi.

Suspendovani komandant jedinice Radosav Lješković ranije je pravosnažno osuđen na pet meseci zatvora zbog prikrivanja pripadnika jedinice kojom je komandovao, a koji su tukli građane te večeri.

On je od toga odslužio 20 dana zatvora u Spužu, nakon čega je ostatak kazne proveo na lečenju u bolnici Brezovik. Odobren mu je i uslovni otpust od mesec i po dana pre isteka zatvorske kazne.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media