OKO OVOGA SE LOME KOPLJA U CRNOJ GORI: NACRT ZAKONA izazvao je reakciju PATRIJARHA IRINEJA i odgovor Mila Đukanovića!
Foto: Fonet/Stefan Jokić

raskršće

OKO OVOGA SE LOME KOPLJA U CRNOJ GORI: NACRT ZAKONA izazvao je reakciju PATRIJARHA IRINEJA i odgovor Mila Đukanovića!

Kako je ranije najavljeno u crnogorskim medijima, očekuje se da će se nacrt zakona u skupštinskoj proceduri naći u narednih nekoliko meseci

Objavljeno:

Mnogi su ostali u čudu posle žestokih reči koje su razmenjene između vrha SPC i vlasti u Crnoj Gori, odnosno patrijarha Irineja i Mila Đukanovića. Ne i oni upućeni u problematiku, međutim.

Razlog za reakciju Irineja postoji već nekoliko godina, i njegova ponovna aktualizacija direktan je uzrok reči patrijarha da je "položaj Srba u Crnoj Gori nalik onom u NDH".

Ovaj razlog je Nacrt zakona o slobodi veroispovijesti, koji je ponovo je u proceduri, i na kojem, kao što je u odgovoru Irineju i naglasio Đukanović, "Vlada Crne Gore intenzivno radi".

Kako je ranije najavljeno u crnogorskim medijima, očekuje se da će se nacrt zakona u skupštinskoj proceduri naći u narednih nekoliko meseci.

Stevo Vučinić, predstavnik Crnogorske pravoslavne crkve, koja je direktan protivnik SPC u Crnoj Gori, zadovoljan je nacrtom:

- Nacrt zakona o slobodi veroispovijesti Venecijanska komisija je odobrila i visoko ocenila. Okosnica zakona je član 52 koji propisuje da svi verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina. Verski objekti za koje se utvrdi da su izgrađeni na teritoriji Crne Gore zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918. godine, takođe, državna su svojina - rekao je on.

Iz ovih reči jasno je odakle dramatičan ton u istupanjima čelnika SPC: imovina SPC u Crnoj Gori bila bi proglašena državnom, i postala bi vlasništvo države Crne Gore.

- Nekoliko prethodnih članova rešavaju da se verska zajednica koja je registrovana i deluje u Crnoj Gori, ne može prostirati van Crne Gore i da se svaka verska zajednica mora registrovati. Tako da će Beogradska patrijaršija, koja odbija da se registruje u našoj zemlji, mada se u Srbiji registrovala, morati da podnese molbu za registraciju crnogorskoj državi. A biće joj zakonski onemogućena praksa da duhovne i vlasničke kompetencije nad crkvenom imovinom, na teritorijama pljevaljske i hercegnovske opštine, dodeljuje eparhijama iz Hercegovine i Srbije Trebinjskoj i Mileševskoj - pojasnio je Vučinić.

Inače, nacrt ovog zakona urađen je 2015. godine, ali je tokom javne rasprave izazvao "buru" u laičkoj i stručnoj javnosti. Javna rasprava je trajala više od mesec dana, a obeležila su je masovna okupljanja pristalica Srpske pravoslavne crkve.

Na Nacrt zakona stiglo je 4.500 podnesaka sa primjedbama i sugestijama, od čega je skoro sve podnela SPC, njene eparhije i sa njima povezane organizacije.

Na nacrt Zakona o slobodi veroispovesti reagovali su mnogi "sa srpske strane", pa tako svojevremeno i Udruženje književnika Crne Gore.

U UKCG smatraju da su ključne odredbe tog nacrta u suprotnosti sa duhom slobode veroispovijesti i predviđaju ugrožavanje postojanja Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, poricanje njenog milenijumskog trajanja i identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori.

- Paradoksalno je, ali tačno da predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti nije ništa drugo do pokušaj ozakonjenja ukidanja slobode veroispovijesti. Nakon više od 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, vlast u Crnoj Gori predloženim zakonom želi da vrati status pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori na predkonstantinovsko vrijeme, koje je bilo u znaku bezakonja, nasilja i progona hrišćana - piše u saopštenju.

- Udruženje književnika Crne Gore smatra da je predlog ovakvog Zakona još jedan udar na sve ono po čemu smo prepoznatljivi među civilizovanim narodima sveta. Ne možemo se ponostiti Miroslavljevim jevanđeljem, Oktoihom i štamparijom Crnojevića a istovremeno ukidati ćirilicu. Nemamo pravo da se dičimo Đurđevim Stupovima, Manastirom Moračom, Ostrogom, Cetinjskim Manastirom i ostalim svetinjama, koje čine čast hrišćanskoj civilizaciji, a da u isto vreme donosimo zakone koji dovode u pitanje njihovo postojanje i misiju - navelo je UKCG uz napomenu da podržavaju Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori u njenoj istorijskoj misiji, koja je ugrožena predloženim nacrtom Zakona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CDM)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.