MILO ODGOVORIO NA IZJAVU PATRIJARHA IRINEJA O POLOŽAJU SRBA U CRNOJ GORI: Očekujem DEMANTI, to NIKO NORMALAN ne može da kaže!
Foto: Fonetap

napetost

MILO ODGOVORIO NA IZJAVU PATRIJARHA IRINEJA O POLOŽAJU SRBA U CRNOJ GORI: Očekujem DEMANTI, to NIKO NORMALAN ne može da kaže!

Irinej je uporedio položaj Srba u Crnoj Gori sa položajem Srba u NDH

Objavljeno: 06:30h

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da očekuje od patrijarha SPC Irineja da "demantuje svoju izjavu o položaju Srba u Crnoj Gori".

Patrijarh Irinej izjavio je u intervjuu podgoričkom Danu da je položaj SPC u Crnoj Gori "gori nego u vreme osmanske okupacije", a da je "status Srba kao u doba ozoglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske".

- Moj jedini komentar na to što navodite mogao bi biti da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantuje - rekao je Đukanovic za Antenu M.

Na pitanje da li je izjavu patrijarha shvatio kao pretnju da će SPC braniti Mitropoliju crnogorsko-primorsku od navodnog oduzimanja imovine u Crnoj Gori, Đukanović tvrdi da će Zakon o slobodi veroispovesti, koji je u pripremi, regulisati tu oblast „u sklopu ukupne državne brige o ljudskim pravima i slobodama, po najvišim međunarodnim standardima”.

- Bilo čiji interesi ili pritisci, s bilo kog nivoa, neće nas sprečiti da uredimo odnose i u toj oblasti u skladu sa evropskom praksom - poručio je Đukanović.

On smatra i da neće biti neophodno da Crna Gora primenjuje administrativne mere, kao što je zabrana ulaska u Crnu Goru.

- Zakoni države Crne Gore moraju biti identično primenjivani na sve. Na naše građane, kao i na nepristojne goste, pa makar bili i crkveni velikodostojnici. Ipak, verujem da je ideja suverene, slobodne, višenacionalne i viševerske demokratske Crne Gore toliko ojačala i postala superiorna da na pokušaje njenog ugrožavanja neće biti neophodno da primenjujemo administrativne mere - zakljucio je Đukanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.