PEŠIĆI IMAJU 8 DECE I ČUVAJU 25 KRAVA: Svi mališani rade na imanju! Krenuli od nule, ključ uspeha su LJUBAV I SLOGA
Krava, Foto: RINA

ŽIVOT NA SELU

PEŠIĆI IMAJU 8 DECE I ČUVAJU 25 KRAVA: Svi mališani rade na imanju! Krenuli od nule, ključ uspeha su LJUBAV I SLOGA

Porodica Pešić iz sela Tomaševo kod Bijelog Polja opisala je svoj svakodnevni život na selu

Objavljeno: 21:19h

"Kako je živeti na selu? Prva asocijacija na to pitanje mi je Drakče iz serije "Moj rođak sa sela" kada kaže: "Lepo je živeti na selu, radiš 24 sata dnevno, oslobođen si spavanja i drugih gluposti, sunce ti bije u glavu, vetar hladi kosti, divota jedna", kaže Milijanka Pešić, za koju se čovek dvoumi da li da napiše da je majka hrabrost ili žena zmaj, jer kako god da je oslovite, nećete pogrešiti.

Tri generacije Pešića iz sela Tomaševo kod Bijelog Polja u Crnoj Gori, baba Ljilja, sin Vučko, supruga Milijanka i njihovo osmoro dece, sedam dečaka i jedna princeza, devojčica, Đukan, Vladan, Jovan, Kristina, Vukašin, Grigorije, Božidar i Lazar vredno i mukotrpno rade da bi porodično gazdinstvo funkcionisalo.

Ustaju pre prvih petlova

Kako je Milijanka ispričala u razgovoru za "Blic" pre tri godine, radni dan im počinje i pre nego što se oglase prvi petlovi, a završava se kada se noć već dobrano spusti nad Tomaševo. O uslovima koji vladaju u ovom predelu Crne Gore najbolje govori činjenica da smo razgovor prolongirali na par dana, jer je njihovo domaćinstvo, usled jake zime, par dana bilo bez struje.

- Život na selu jeste dosta težak i uvek ima posla, bar za onoga ko hoće da radi. Ali je psihički mnogo lakše podizati decu na selu nego u gradu. Radni dan počinje u 5-6 ujutru, a završava se u 20 naveče, a leti i do ponoći. Inače smo mi došli iz grada na selo kada smo imali troje dece i od 2007. počeli aktivno da se bavimo poljoprivredom. A počeli smo faktički od nule. Ali složno i uporno smo krenuli napred. Podizali razne kredite, kupovali krave, mehanizaciju, gradili objekte... Nešto samostalno, nešto kroz projekte, ali sve uz pomoć dece, još uvek male, ali od velike koristi - kaže nam Milijanka.

selo, Kuća, Vikendica, Nekretnine, Kuće, vikendice
foto: Zorana Jevtić

Podizanje uspešnog poljoprivrednog gazdinstva zahtevalo je rad, rad, rad i samo rad. Počeli su od lisnatog sira, a danas imaju više od dvadesetak krava muzara i, kako nam MIlijanka kaže, oko petnaestak junaca.

- Sa sirom smo počeli, a danas, osim lisnatog, pravimo i rolovani sir, tačnije rečno lisnati sir premazan kajmakom i urolan, poput palačinke. Osim krava držimo i svinje, kokoške i oko pedesetak košnica sa pčelama. Odnedavno smo napravili degustacionu salu, gde može sjesti 50 osoba i probati domaću i tradicionalnu hranu. Tako da planiramo da se bavimo i seoskim turizmom, jer imamo svu domaću hranu - ponosno ističe ona

Dobra organizacija ključ uspeha

Da čitavo domaćinstvo funkcioniše kao bolid Formule 1, zaslužna je dobra organizacija i podela dužnosti. Zbog toga su Milijankina i Vučkova deca prvi na radu, ali i dobri đaci, te s svojim primerom pokazuju da može i jedno i drugo, bez da nešto pati ili osciluje.

U poslove na domaćinstvu su svi uključeni, neko oko hranjenja stoke, neko oko muže, neko oko čišćenja, ja u kuhinji: oko spremanja hrane i oko sira. Uglavnom kada su veći poslovi oko setve i skupljanja stočne hrane, svi rade. Kod nas je sve organizovano, kao u košnici, svako zna svoj zadatak i odgovorno ga obavlja. Mnogo je važno naučiti decu od malih nogu da rade i da imaju radnu naviku, jer ko zna šta život nosi... Kad nauči da radi, biće nešto od njega. Moram napomenuti da su, pored svih tih obaveza, i dobri đaci - kaže nam Milijanka.

Deverovo dete gleda kao svoje

Kao najveće bogatstvo ističe decu, sedam sokolova i jednu princezu. Od njih ne odvaja ni sina svog preminulog devera.

Ja sam jedna srećna žena i ponosna majka sedam dečaka i jedne devojčice, ali uz njih imam i još jedno dete od pokojnog devera, koje volim kao da sam ga rodila. On je sada na Malti, radi, ima već 23 godine i uvek me se seti i često pozove, što meni puno znači. Moj najstariji sin ima 22, a najmlađi četiri godine. Kćerka je četvrta po redu ima 17 godina. Prošle godine sam dobila i snajku. Uz to tu je i moja svekrva i zaova i svi živimo pod jednim krovom. Dopunjujemo se, delimo i lepe i tužne trenutke i živimo jedni za druge. Velika i zdrava porodica je pravo bogatstvo. Deca su dar od boga i za njih se vredi boriti i žrtvovati do zadnjeg daha. Za njihov veseli smeh, za graju u kući, razbacane igračke, "slatku gužvu", za to vredi živeti. Iskreno ne razumem ljude koji se plaše porodičnih i roditeljskih obaveza i žive sami, tražeći izgovor u lošoj situaciji u državi, bez posla.

Jedino čega im nemanjka nikada jesu obaveze, sloge i ljubavi

- Ključ našeg uspeha je sve ujedno: sloga, rad, zalaganje i ljubav! Ljubav je glavni pokretač svega. Bilo šta raditi bez volje i bez ljubavi je ništa. Kad nešto radiš sa ljubavlju, mora da uspe - kaže nam Milijanka na kraju razgovora.

Bonus video:

00:05

Selo Ljupten kod Aleksinca, muk pred sahranu Radašina

(Espreso/Blic Biznis/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.