CRNOGORCI U STRAHU NAKON SERIJE ZEMLJOTRESA: Evo kako se zaštititi u kriznim situacijama
Zemljotres/Ilustracija, Foto: EPA ABIR SULTAN ap jabrili

obratite pažnju!

CRNOGORCI U STRAHU NAKON SERIJE ZEMLJOTRESA: Evo kako se zaštititi u kriznim situacijama

Kako ćete se ponašati u slučaju zemljotresa zavisi od toga gde se nađete u trenutku kada se zemlja zatrese

Objavljeno:

Zemljotres u Crnoj Gori izazvao je veliku paniku među građanima u regionu. U ranim jutarnjim časovima Crna Gora se zatresla, a jačina je bila 5,7 stepeni Rihterove skale, te su se zatresli i Beograd i Zagreb, kao i brojni drugi gradovi u regionu.

Strah od novih zemljotresa trenutno je jak i mada ne postoji ništa što može da se uradi da se takvi potresi spreče, važno je zanati šta treba da uradimo u slučaju da do takvog scenarija ponovo dođe. Postoje određena "pravila ponašanja", a najvažnije je da u takvim situacijama ne paničite.

Kako ćete se ponašati u slučaju zemljotresa zavisi od toga gde se nađete u trenutku kada se zemlja zatrese.

Zemljotres/Ilustracija
Zemljotres/Ilustracijafoto: EPA-EFE/XINHUA / Zhang Hongxiang CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY, EPA-EFE/XINHUA / MA XIPING CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Ukoliko se nalazite na otvorenom, sklonite se od bilo kakvih bandera, stubova, svega što u sebi ima struje i drveća. Budite daleko od spoljnih zidova zgrada i kuća, i obavezno se pomerite od bilo kakvog stakla. Važno je i da obratite pažnju na to da šta sve može da vam padne na glavu, poput crepova, delova krova i dimnjaka. Pokušajte da izađete na čistinu i da tu sačekate kraj zemljotresa. Izbegavajte da koristite mobilni telefon.

Može se desiti da ste u trenutku zemljotresa za volanom. U tom slučaju pronađite bezbedno mesto i zaustavite se. Dobro mesto da se sklonite je isto kao i kada niste u kolima. Daleko od zgrada, struje i drveća. Možete nastaviti dalje kada zemljotres prestane, ali pokušajte da zaobiđete mostove, oštećene puteve i bilo kakve rampe.

Najteže je zaštititi se u slučaju da se nalazite u zatvorenom. U zavisnosti od toga gde se u kući ili stanu nalazite postoji nekoliko načina da se zaštitite, ali postoji par mesta koja su velika greška i otežaće vam već pretešku situaciju. Nikako nemojte da budete u blizini spoljnih zidova, prozora ili staklenih vrata. Sklonite se i od bilo čega što može sa plafona da padne na vas. Dobra mesta da potražite zaklon su dovratnici, noseći zidovi, mesta ispod stola, čvrstog nameštaja. Lezite pored krevta i obavezno pokrijte nečim lice.

Zemljotres/Ilustracija
Zemljotres/Ilustracijafoto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Nije bezbedno da napuštate objekat u toku potresa, osim ako se nalazite u prizemlju ili na prvom spratu. Izbegavajte lift i požurite, a zatim se sklonite po pravilima koja važe za kretanje napolju. Isključite sve izvore električne energije, gasa i vode, budite svesni da može doći do nestanka struje i uključivanja protiv požarnih aparata. Ako se nešto zaista zapali, pozovite vatrogasce i pokušajte da ugasite požar.

Šta da radite ako se zadesite ispod ruševina?

Jedan od najgorih scenarija jeste da ostanete zakopani ispod ruševina, u tom slučaju ne smete paničiti, postoje "pravila" i za ovu situaciju. Prvo pokušajte da se umirite i da smirite dissanje. Nikako nemojte da palite šibicu i izbegavajte kretanje. Pokrijte usta maramicom ili nekom tkaninom, i nađite nešto u šta možete da udarate poput cevi ili zid, kako bi spasilačke ekipe mogle lakše da vas pronađu. Pokušajte da izbegnete vikanje jer tako ostajete bez vazduha.

Bonus video: RAZORNI ZEMLJOTRES U KINI, IMA MRTVIH: Spasioci tragaju za zarobljenima ispod ruševina

01:50

RAZORNI ZEMLJOTRES U KINI, IMA MRTVIH: Spasioci tragaju za zarobljenima ispod ruševina

(Espreso/Telegraf/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.