USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU U CRNOJ GORI PROMENJENI: Određena NOVA starosna granica za žene
Foto: Beta / Dragan Gojić

javljeno je

USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU U CRNOJ GORI PROMENJENI: Određena NOVA starosna granica za žene

Ovo će, kako je ranije istakao za Portal RTCG izvršni direktor Građanske alijanse Milan Radović, voditi daljem urušavanju Ustavnog suda

Objavljeno:

Ustavni sud doneo je odluku o ukidanju člana 17, stav 1 i 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), što će dovesti do toga da žene sa 64 godine neće moći da odu u penziju.

Ustavni sud danas je odlučivao o ustavnosti članova Zakona o PIO kojim su propisani uslovi za odlazak u starosnu penziju, posebno člana koji propisuje mogućnost ženama, da ukoliko to žele, ostvare takvo pravo pre prestanka radnog odnosa po sili zakona.

Ovo će, kako je ranije istakao za Portal RTCG izvršni direktor Građanske alijanse Milan Radović, voditi daljem urušavanju Ustavnog suda.

Zakon u članu 17 propisuje da "osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 66 godina života (muškarac), odnosno 64 godine života (žena) i najmanje 15 godina staža osiguranja".

Piše i da osiguranik, odnosno stiče pravo na starosnu penziju u Crnoj Gori kad navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života.

Bonus video: VESNA ZMIJANAC OTKRILA NA ŠTA ĆE POTROŠITI SILNE PARE OD NASTUPA: Samo je OVA stvar čini srećnom! Otkrila kolika joj je penzija!

02:33

VESNA ZMIJANAC OTKRILA NA ŠTA ĆE POTROŠITI SILNE PARE OD NASTUPA: Samo je OVA stvar čini srećnom! Otkrila kolika joj je penzija!

(Espreso/RTCG)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.