EVO NA KOLIKU PENZIJU MOŽE DA RAČUNA ČISTAČICA U BEČU: Srbi ovo mogu samo da SANJAJU, a najstariji dobijaju DUPLO!
Čistačica, Foto: Profimedia

penzije

EVO NA KOLIKU PENZIJU MOŽE DA RAČUNA ČISTAČICA U BEČU: Srbi ovo mogu samo da SANJAJU, a najstariji dobijaju DUPLO!

Starosna granica za austrijsku penziju se pomera kao i svuda u svetu i razlikuje se za žene i muškarce, a ista prava važe i za naše građane koji su godinama radili u Austriji i plaćali osiguranje

Objavljeno:

Čistačica u Austriji, nakon punog godina radnog veka, može da računa na penziju od čak 1.340 evra. Kako je na društvenim mrežama podelila jedna naša sugrađanka, njena majka koja je radila u jednoj školi u Beču, na konto svog rada čak dva puta godišnje prima duplu penziju. Tako da, njoj mesečna primanja praktično iznose 1.560 evra, a nakon najavljenog povećanja u januaru 2024. godine, penzija će se popeti na 1.700 evra!

Srbi su posle Nemaca i Rumuna treća najbrojnija etnička grupa u Austriji, prema podacima "Statistik Austrija". Samim tim veliki broj naših građana ostvaruje pravo na tamošnje penzije, a to potvrđuju i podaci Zavoda za osiguranje koji pokazuju da su austrijske penzije treća najveća grupa penzija koje nam stižu iz inostranstva.

Uslovi za odlazak u penziju u Austriji

Starosna granica za austrijsku penziju se pomera kao i svuda u svetu i razlikuje se za žene i muškarce, a ista prava važe i za naše građane koji su godinama radili u Austriji i plaćali osiguranje. Muškarci u redovnu penziju mogu otići sa 65 godina, dok žene za sada sa 5 godina manje, što bi do 2033. godine trebalo da se izjednači.

Penzionerka, starica
foto: Profimedia

Ovo je minimum godina osiguranja u Austriji da bi ostvarili pravo na penziju!

I za muškarce i za žene uslov za sticanje penzije u austriji je da su minimum 15 godina, odnosno 180 meseci bili osigurani u u ovoj zemlji.

U Austriji ne postoji određena minimalna penzija. Samci koji primaju manje od 1.110 evra mogu zatražiti i dodatnu socijalnu kompenzaciju i onda se to smatra minimalnim iznosom. Prosečna penzija u Austriji je sada je blizu 1.800 evra za parove, i ovaj iznos se povećava iz godine u godinu u skladu sa ostalim ekonomskim promenama.

Visina penzije u Austriji

Kako bi se odredila vrednost penzije koja vam pripada, referentna vrednost (od 1.058) se množi sa određenim procentom na osnovu broja meseci kada ste plaćali doprinose za penziju.

- Procenat se izračunava korišćenjem sistema inkrementnih poena. Praktično, za svaku godinu u kojoj ste platili doprinose dobijate 1,78 poena povećanja. Na primer ako plaćate doprinose više od 45 godina bodovi u tom slučaju mogu iznositi više od 80 odsto iznad referentne penzije.

Penzioneri
Penzionerifoto: Beta/Dragan Gojić

Referentne vrednosti za penzije u Austriji:

  • Za samce penzionere (odnosi se i na udovice/udovce) 1.110,26 evra
  • Za penzionere koji žive sa supružnikom ili registrovanim partnerom u istom domaćinstvu 1.751,56 evra
  • Povećanje po detetu čiji neto prihod ne prelazi 408,36 evra (ne u slučaju penzije udovca ili udovica) 171,31 evra
  • Lica koja imaju pravo na penziju za siročad: do 24 godine života 408,36 evra
  • Lica koja imaju pravo na penziju za siročad: do 24 godine života ako su oba roditelja umrla 613,16 evra
  • Lica koja imaju pravo na penziju za siročad: posle 24. godine života 725,67 evra
  • Lica koja imaju pravo na penziju za siročad: posle 24 godine života ako su oba roditelja umrla 1.110,26 evra

Bonus video:

01:01

BORE SE PROTIV POVEĆANJA PENZIJA Orlić osudio haos u skupštini: Glupiraju se za Tik-Tok, OVO su vikali za pobedu naših košarkaša

(Espreso/Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.