AKO IDETE NA CRNOGORSKO PRIMORJE, BUDITE NA OPREZU! Najavljena je OPASNA POJAVA, evo i koja
Talasi, Foto: Profimedia

upozorenje za srpske turiste

AKO IDETE NA CRNOGORSKO PRIMORJE, BUDITE NA OPREZU! Najavljena je OPASNA POJAVA, evo i koja

Hladni front koji se u ovom času premešta preko Srbije, tokom noći stići će i do severa Crne Gore

Objavljeno:

Početak septembra doneo je crnogorskom primorju pravi letnji ugođaj, ali jedna pojava narednih dana kvariće letnju idilu, a može biti i veoma opasna.

Hladni front koji se u ovom času premešta preko Srbije, tokom noći stići će i do severa Crne Gore i doneti zahlađenje sa kišom i grmljavinom, uz jak severni vetar.

Do juga Crne Gore i do jadranske obale promena vremena ne očekuje se u vidu zahlađenja i padavina, već u vidu jake i olujne bure.

Već u toku večeri i noći očekuje se pojačanje severoistočnog vetra.

Talasi
Talasifoto: Printscreen/ Instagram/ podgorički_vremeplov

Kako će se narednih dana iznad severnog Jadrana nalaziti visok vazdušni pritisak sa vrednostima od preko 1022 mb, iznad Jonskog mora biće prisuran veoma snažan ciklon, a vrednost pritiska pašće skoro na 1000 mb, pa se usled velike razlike od 20 mb između Jadranskog i Jonskog mora očekuje veoma vetrovito.

Dakle, narednih dana na crnogorskom primorju duvaće veoma jak severoistočni vetar, a bura će imati olujne udare i do 100 km/h.

Usled olujne bure preporučuje se veliki oprez, jer može doći do materijalne štete, a lom nekih objekata može potencijalno opasno da daluje i na ljude.

Ogroman oprez biće neophodam i na samoj obali, jer olujni vetar može da donosi suncobrane, ali stvaraće i jake morske struje i visoke talase.

S obzirom na to je bura severositočni vetar i da duva sa okolnih veoma visokih i strmih planina, dodatno će zagrevati vazduh, pa će na obalu obrušavati sa fenskim efektom. Zbog toga će ove, ali i sledećih noći biti tropsko toplo, uz tempetrature oko 22°C, a toplo će biti i tokom dana, uz maksimalne temperature od 28 do 32°C.

Temperatura mora danas se kretala od 24 do 26˘C, a narednih dana biće ili nepromenjena ili zbog olujne bure za stepen-dva niža, ali more je i više nego toplo za kupanje i boravak u njemu.

Crna Gora
Crna Gorafoto: Printscreen/Youtube/Carsten Bachmeyer

Pored vetrovitog vremena, na crnogorskoj obali narednih dana biće uglavnom sunčano, povremeno uz oblačnost, ali bez padavina, a vrlo vetrovito vreme zadržaće se tokom većeg dela sledeće sedmice, naročito do četvrtka.

I dok se jadranska obala sprema za olujnu buru, Grčku će pogoditi mnogo jača promena vremena, uz vreme nalik uraganskom, a takvo vreme potrajaće do četvrtka.

Bonus video:

01:05

Veliko nevreme u okolini Svilajnca

(Espreso / Telegraf / Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.