HRAM SVETOG SAVE vs CAREVA DŽAMIJA: Zavirili smo u obe ove bogomolje, koja vam je lepša? (FOTO)
Foto: Dragana Udovičić/Profimedia

raskošna arhitektura

HRAM SVETOG SAVE vs CAREVA DŽAMIJA: Zavirili smo u obe ove bogomolje, koja vam je lepša? (FOTO)

Bogati istorijom i tradicijom, fenomenalne arhitekture, ova dva hrama će svakako nastaviti da privlače pažnju i veliki broj ljudi
Objavljeno:

Hram se u pravcu istok-zapad proteže 91 m, a u pravcu sever-jug 81 m. Kupole su ukrašene sa osamnaest pozlaćenih krstova u tri veličine, dok se u zvonicima nalazi 49 zvona iz austrijske zvonolivnice Grassmayr.

foto: Petar Lazović

Crkva može da primi 10.000 vernika, a na zapadnu horsku galeriju može da stane 800 horista. Ispod poda hrama je izgrađena riznica i kripta svetog Save, kao i grobna crkva svetog kneza Lazara, ukupne površine oko 1.800 m².

foto: Nebojša Mandić

Hram je obložen belim mermerom i granitom, u čemu je sudelovao i slovenački Marmor Hotavlje. Živopisanje, koje tek prestoji, biće urađeno u tehnici mozaika.

Izgradnja Hrama je planirana još davne 1905. godine, međutim tada su svi radovi odbačeni kao nedovoljno dobri. Četrdeset godina nakon početne zamisli, i 340 godina nakon spaljivanja moštiju svetog Save, izgradnja hrama je konačno započela 15. septembra 1935. godine, kada je patrijarh Varnava izvršio osvećenje temelja.

Kada su radovi poodmakli, patrijarh Gavrilo je 10. maja 1939. godine svečano osvetio temelje, i u oltaru, uz kamen temeljac, položio povelju. Dalja izgradnja bila je prekinuta napadom Nemačke na Jugoslaviju, 6. aprila 1941. Od početka građevinskih radova do nemačke okupacije, izgrađeni su temelji hrama i podignuti su zidovi visine 7 i 11 m.

foto: Petar Lazović
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.