HRAM SVETOG SAVE vs CAREVA DŽAMIJA: Zavirili smo u obe ove bogomolje, koja vam je lepša? (FOTO)
Foto: Dragana Udovičić/Profimedia

raskošna arhitektura

HRAM SVETOG SAVE vs CAREVA DŽAMIJA: Zavirili smo u obe ove bogomolje, koja vam je lepša? (FOTO)

Bogati istorijom i tradicijom, fenomenalne arhitekture, ova dva hrama će svakako nastaviti da privlače pažnju i veliki broj ljudi
Objavljeno:

Verski hramovi predstavljaju neku vrstu spomenika kulture, a njhova veličina i lepota ostavljaju bez daha milione ljudi koji ih posećuju. U zavisnosti od kulture, tradicije i verske pripadnosti, ova arhitektonska remek dela se prave kako bi pružila utočište vernicima.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Zbog svoje multietničnosti Balkan je, možemo slobodno da kažemo, prava riznica hramova. Crkve, manastiri i džamije su tu vekovima unazad, ali ipak neki mogu da se istaknu po svojoj lepoti.

I Isus vas se stidi! Dok vi tovarite tone zlata u Hram Sv. Save, deca umiru jer nema para za lečenje! (FOTO)

Opšte je poznato da je Hram Svetog Save najveći pravoslavni hram na Balkanu i jedan od najvećih na svetu. Njegova izgradnja trajala je dugo, a tek sada se radi na sređivanju unutrašnjosti.

foto: Nebojša Mandić

Iako, malo koji hram može da se uporedi s njim, Careva džamija u Sarajevu je verovatno jedna od najlepših u našem regionu.

Hram se nalazi u istočnom delu Svetosavskog trga, na opštini Vračar, u Beogradu, a podignut je na mestu za koje se smatra da je Sinan paša 1595. godine spalio mošti svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve.

Izgradnja crkve je finansirana dobrovoljnim prilozima i ubiranjem novca putem doplatnih poštanskih maraka. Nedaleko od hrama je parohijski dom, a tu će se nalaziti i predviđena zgrada patrijaršije.

Arhitektonski on je pravo remek delo, sa četiri zvonika visoka 44 metra. Izgrađen je u srpsko-vizantijskom stilu, a visina vrha kupole iznosi 70 m, dok je glavni pozlaćeni krst visok još 12 m, što vrhu hrama daje ukupnu visinu od 82 m, a nadmorsku visinu od 134 m (64 m iznad nivoa reke Save). Zbog toga ova crkva zauzima istaknuto mesto na beogradskom horizontu i vidljiva je sa svih prilaza gradu.

foto: Nebojša Mandić

Hram zauzima površinu od 3.500 kvadratnih metara u prizemlju, uz dodatnih 1.500 m² na tri galerije na prvom nivou. Postoji još i galerija od 120 m² na drugom nivou, na kome se nalazi i spoljašnji vidikovac koji se prostire oko cele kupole.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.