Rata u Bosni neće biti: Zbog ovoga što mi je ispričao jaran oružje će ćutati, i možemo mirno da spavamo! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Balkan nije bure baruta

Rata u Bosni neće biti: Zbog ovoga što mi je ispričao jaran oružje će ćutati, i možemo mirno da spavamo! (VIDEO)

- Je li, Šabane, oće l' bit onog rata, pitam ga na tečnom bosanskom - Ma kakvog rata, bolan, odgovara mi i objašnjava zašto ga neće biti
Objavljeno:

Svaku nedoumicu oko ovoga, bar za mene lično, razbio je prijatelj koji nam u Srbiju dolazi Izbosne.

- Je li, Šabane, oće l' bit onog rata?, pitam ga na tečnom bosanskom.

- Ma kakvog rata, bolan, odgovara mi i objašnjava zašto ga neće biti.

- Vidi, narod ti je tamo mnogo zajeban. U ratovima devedesetih izgubili su sve što su imali, neki porodicu, neki noge, neki ruke, neki kuću, neki sve. A mnogi su se pored njih obogatili. I ti što su se obogatili sad oće opet da ratuju.

Gleda me, onako nakostrešen, i nastavlja:

- Narodu je dopizdilo. Može rat, potućemo se ponovo, može, al će prvo zato muslimani da odu da pucaju na one svoje tajkune i političare, a mi Srbi na svoje, pa kad završimo s tim govinima, onda ćemo ponovo među sobom da se bijemo, ako mora, priča mi preteći, dok u mislima otkopava onaj kalašnjikov koji je zakopao devedespete.

Pitam ga znaju li ovo političari i tajkuni, i ostali kojima rat u suštini odgovara (jer neće oni i njihova deca da se biju, nego prost i siromašan narod), a on mi odgovara:

- Znaju, kako ne znaju, zato rata i neće bit. Prošli put su u rat ušli bez ičega, kao golje, pa su se nakrali, ovog puta imaju previše toga da izgube, zato rata neće biti.

(P. M.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.