POSLODAVCI UPUTILI HITAN APEL! Žele da se ne otpuštaju radnici usred pandemije
Bosanski poslodavci imaju molbu, Foto: Youtube printscreen

molba poslodavaca

POSLODAVCI UPUTILI HITAN APEL! Žele da se ne otpuštaju radnici usred pandemije

Poslodavci u FBiH traže od nadležnih da sprovedu osam hitnih mera među kojima je hitno potpisivanje Privremenog socijalnog sporazuma sa vladom i sindikatom

Objavljeno: 29.03.2020. 22:55h
  • 7

Poslodavci u Federaciji BiH hitno traže socijalni sporazum kojim će se, između ostalog, zabraniti otpuštanje radnika.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH zahteva od institucija vlasti na svim nivoima da odgovorno i savesno rade svoj posao, s ciljem očuvanja života i zdravlja građana, radnih mesta i privrede.

U saopštenju Udruženja poslodavaca FBiH stoji kako u ovom trentuku potrebno je odlučno i pametno liderstvo i spremnost na hitno delovanje.

"Svako onaj u institucijama ko nije spreman da donosi pametne, mudre odluke i hitno da deluju treba odmah da se povuku sa funkcije i ustupi mesto onome ko hoće, zna, želi i može da radi, a takvih u ovoj zemlji ima sasvim dovoljno", naveli su poslodavci, preneo je portal Kllix.

Poslodavci u FBiH traže od nadležnih da sprovedu osam hitnih mera među kojima je hitno potpisivanje Privremenog socijalnog sporazuma sa vladom i sindikatom, kojim će se za vreme njegovog trajanja, između ostalog, zabraniti otpuštanje radnika zbog krize, smanjenje plata onima za čijim radom je privremeno prestala potreba, ali ne manje od minimalca i smanjenje plata u javnom sektoru za 20 posto.

Traži se i hitno usvajanje rebalansa budžeta na nivou FBiH, kantona, opština i gradova i sav prihod, osim neophodnog za funkcionisanje sistema, preusmeriti na sprečavanje širenja zaraze, socijalnu i zdravstvenu sigurnost građana i očuvanje ekonomije.

Poslodavci traže i da se sva pravna i fizička lica, koja to zatraže, oslobode plaćanja svih poreza i doprinosa.

A nakon perioda važenja odluke otpisati onaj deo tih potraživanja proporcionalno smanjenju naplate potraživanja, a preostali deo naplatiti u 60 mesečnih rata bez kamate.

Traže i da se prekinu izvršni postupci i postupci prinudne naplate za fizička i pravna lica.

Bonus video:

(Espreso.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media