MUSLIMANI SU PREKO CRNE GORE UPALI U RS I POČINILI MASAKR NAD SRBIMA: Zajedno s CRNOGORCIMA pobili su 25 civila!
Napad na sela dogodio se u ranim jutarnjim časovima sa teritorije Crne Gore, Foto: Printscreen

godišnjica

MUSLIMANI SU PREKO CRNE GORE UPALI U RS I POČINILI MASAKR NAD SRBIMA: Zajedno s CRNOGORCIMA pobili su 25 civila!

U Trojanu je za samo sat, i u prečniku od sto metara, ubijeno deset civila

Objavljeno:

Prošlo je 27 godina od masakra nad civilnim stanovništvom u selima Ponikve, Trpinje i Šapići u opštini Čajniče koji se dogodio na današnji dan. Za ovaj zločin još niko nije odgovarao, niti se povela istraga o zločinu, u kojem je ubijeno i izmasakrirano 25 civila, uglavnom staraca i dece, a sela opljačkana i spaljena.

Napad na sela dogodio se u ranim jutarnjim časovima sa teritorije Crne Gore, tačnije pljevaljske Bukovice. Snage bosansko-hercegovačkih muslimana, prethodno došle iz Goražda i tu se pojačale Bukovičanima, koji su im ujedno bili i vodiči, jer su dobro poznavali taj teren, pregrupisale se i krenule u opšti napad na sela, koja su bila nezaštićena, jer smo smatrali da nam ne preti opasnost sa crnogorske strane - kažu preživeli svedoci ovog masakra.

Oni napominju da su u pokušaju da pronađu spas krenuli u bekstvo prema teritoriji Crne Gore, ali su u selu Trojan i drugim mestima stradali od muslimanskih snaga.

foto: Printscreen

- U Trojanu je za samo sat, i u prečniku od sto metara, ubijeno deset civila. Na istom mestu ranjena je šestogodišnja devojčica Ivana Mašić, koja je zajedno sa majkom Polkom zarobljena i odvedena u zarobljeništvo u Goražde - navode preživeli iz ovog masakra.

Kako tvrde Srbi iz okoline Čajniča, zločinu koji su sa muslimanskim snagama iz Goražda počinili i muslimani iz pljevaljske Bukovice, po svojoj bestijalnosti nema ravnog. U selima Ponikve ubijeni su Njegoš, Dušanka, Branko, Trifko, Božo i Stanojka Dačević, Duško Katana, Vučko i Stevo Kovačević, Čedo Popović, Dušan Čokorilo, Darinka Pjević, Željko Mašić i Mirko Krnojelac.

U Glamočevićima su ubijeni civili Milan Vujović, Ratko Krezović, Radovan Staničić, Aleksa Tanasković, Todor Janjić i Mirko Lasica. U Bučkovićima su masakrirani Mlađen Drakula, Nikola Pljevaljčić i Vlado Ćuković.

foto: Printscreen

- U zoru 14. februara 1993. godine napali su naše selo. Gorele su kuće u susednim selima i pucalo se sa svih strana. Mi smo, pokušavajući da spasemo decu, krenuli prema selu Ponikve da bismo prešli na crnogorsku teritoriju u Bukovicu. Nas četiri žene i četvoro dece na putu prema Trojanu upali smo u zasedu. Na licu mesta ubili su mi trinestogodišnjeg sina Željka, a mene su ranili u glavu, nogu i u ruku - kaže Dana Mašić i napominje da je tom prilikom poznala komšije iz pljevaljske Bukovice.

MUSLIMANSKI VOJNICI IZ GORAŽDA STIGLI PREKO CRNE GORE

Meštani Trpinja, Šapića i Ponikava tvrde da su 14. februara 1993. godine, pri povlačenju prema Crnoj Gori, izbrojali 570 muslimanskih vojnika, među kojima je bilo i 38 Muslimana iz susednih pograničnih sela u Pljevaljima i manji broj sa teritorije opštine Priboj. Kako kažu, muslimanski vojnici iz Goražda stigli su zaobilaznim putem preko Sadbe, Oglečeve i Ivsara (ovaj put je do tada služio za šverc hrane, cigareta, ali i za snabdevanje Goražda oružjem), da su u Crnu Goru prešli kod Moćevića, dalje nastavili punih 12 kilometara teritorijom Crne Gore preko Planskog, Ribarica, Bungura i Debelog Brda, odakle su ušli na teritoriju BiH i opštinu Čajniče, u mestu Tihidželj, gde su im se priključili i pomenuti Muslimani iz Pljevalja i Priboja, koji su se sakupili u selu Kovačevići.

foto: Printscreen

Nakon neuspelog prodora prema Čajniču, i zločina nad 24 srpska civila, vratili su se istom maršrutom preko terotorije Crne Gore ka Goraždu. Muslimani iz Pljevalja i Priboja bacili su uniforme kod sela Kukavice, vrativši se u svoja mesta kao civili.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.