SARAJEVSKA UČITELJICA SE SLIKALA SA ŠAJKAČOM, JAVNOST POBESNELA: Širi ČETNIČKU PROPAGANDU! Sada se IZVINJAVA
Dijana tvrdi da se samo šalila, Foto: Facebook printscreen

SKANDAL U BIH

SARAJEVSKA UČITELJICA SE SLIKALA SA ŠAJKAČOM, JAVNOST POBESNELA: Širi ČETNIČKU PROPAGANDU! Sada se IZVINJAVA

Pelidija se izvinila poručivši da su njene objave izvučene iz konteksta

Objavljeno:

Učiteljica Osnovne škole Čengić Vila I Dijana Pelidija svojim je kontroverznim postovima na društvenim mrežama izazvala gnev dela građana Sarajeva, zbog čega su nadležni reagovali poručivši kako će preduzeti mere ako im zakon bude dozvoljavao.

Pelidija se izvinila poručivši da su njene objave izvučene iz konteksta, piše Klix.

Učiteljica Dijana Pelidija predaje nastavu učenicima od prvog do četvrtog razreda u sklopu produženog boravka u osnovnoj školi Čengić Vila I u Novom Sarajevu. Ona je na Fejsbuku objavljivala postove i fotografije kojima veliča četnički pokret. Tako je objavila i selfi s četničkom kapom na glavi. Iza nje se na toj fotki vidi štand na kojem se prodaju odeća i predmeti s četničkim motivima.

Pelidija tvrdi da se šalila i da su njene šale izvučene iz konteksta, napominjući da ne podržava nikakve nacionalističke ideologije.

Ministarka za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić odgovorila je građanima koji su prijavili sporne objave učiteljice, poručivši kako prosvetni radnici moraju poštovati različitosti dece i roditelja. - Svakako ću ovo istražiti. Predužeću mere ukoliko mi zakonske mogućnosti budu dozvoljavale - odgovorila je ministarka Bogunić.

Dijana Pelidija je nakon svega odlučila da se izvini poručivši kako su svi postovi izvučeni iz konteksta.

foto: Facebook printscreen

- Dragi moji,

U svetlu ogromne hajke i javnog linča koji trenutno doživljavam od strane raznih portala i fejsbuk stranica, želim se javno obratiti i obrazložiti sve ono što se piše protiv mene.

Svi screenshotovi koji sada kruže okolo su podmuklo i podlo izvučeni iz konteksta. Nikada u životu nisam pomislila ništa loše, ružno niti zlo nijednoj osobi, muslimanu, Bošnjaku ili bilo kome s kim sam ulazila u razgovore. I sama potičem iz bošnjačke porodice.

Moj stil komentarisanja je uvek imao jedan jedini ton, a to je šala i neobavezne interne zafrkancije koje nisu nikada imale nameru da uvrede bilo koga. Možda su šale bile loše, ali moje namere nisu.

Ovim putem želim kazati kako ne podržavam nikakve nacionalističke ili fašističke ideologije, te da oni koji me lično poznaju mogu to potvrditi.

Želim se izviniti svima koji su se osetili uvređeno, ali opet naglašavam da moja namera nikada i niti u jednom trenutku nije bila mrziteljska, zlobna, fašistička, nacionalistička ili tome slično.

Sve ono što ste videli se potpuno nalazi izvan konteksta, i ja se u potpunosti ograđujem od svih optužbi da sam 'četnik', 'srpski nacionalista', 'mrzitelj muslimana', jer ja to nisam nikada bila niti ću biti.

Još jednom se izvinjavam svima koji su se uvredili - napisala je Pelidija na Fejsbuku.

No nakon objave na Fejsbuku u kojoj se izvinila, Pelidija je imala potrebu napisati i veliko saopštenje medijima u kojem objašnjava kako je nastala sporna slika. Tako ona tvrdi da je slika nastala kad je za vikend bila u Beogradu. Sliku je poslala u interni chat u kojem je nekoliko ljudi, a uz sliku je, kaže, išao njen komentar kako se takve stvari prodaju u centru grada.

- Dragi ljudi, nisam planirala biti javna ličnost, a sada, po svemu sudeći, moram se obratiti ljudima. U ovom obraćanju imam nameru donekle javnosti objasniti ko sam ja (a nisam niko) te koje sam zapravo od delova danas objavljenog 'kolaža' javno postavila, a koje ne. Ali, prvenstveno mi je namera još jedanput se izviniti svim prijateljima i poznanicima, ali i široj javnosti, koje je današnji događaj poremetio. Slika sa šajkačom je nastala na vikendu u Beogradu. Tada sam u zatvorenu chat grupu od 8-10 poznanika poslala spornu fotografiju. Svojim poznanicima sam napisala kako se u centru Beograda pored Železničke stanice javno prodaju ovakvi simboli i javno veličaju ratni zločinci, a 'oni će pre nas u EU'. Dakle, fotografija je imala sasvim drugačiju konotaciju nego što se sada želi prikazati, a i nikada nije postavljena javno na mom ili nečijem profilu. Ostale objave koje se mogu pročitati na 'kolažu' su bile javne. Ona koja je po mojoj proceni najspornija se tiče nažalost pretučene majke i ćerke u Kiseljaku. Taj javni komentar od pre preko dve godine na nekom javnom portalu se nadovezuje na komentare drugih učesnika u tadašnjoj raspravi. Postavilo se tada pitanje da li se uopšte deca trebaju pokrivati ili ne. Ja sam iznela svoj stav protiv jer deca nisu seksualni objekti i da ih ne treba skidati niti pokrivati već adekvatno zaštititi. Već tada je moj komentar bio pogrešno shvaćen te sam ga obrisala tačno 50 minuta nakon objavljivanja. Konačno, komentar koji se tiče netočne činjenice da su 'sve Bošnje nastale od Srba' nije moj stav, već je stav koji zastupaju srpski nacionalisti, a takvog jednog nacionalista, koji je vređao sve Bošnjake, sam na ironičan način htela isprovocirati u tom komentaru. Dakle, to nije moj stav nego ironija. U prilog tome vam šaljem svoje komentare sa drugih diskusija.

Potičem iz bošnjačke porodice. Otac mi je ranjavan dva puta u toku agresije na BiH. Bila sam dete opkoljenog Sarajeva i provela sam rat u Aerodromskom naselju, na Dobrinji, u Hrasnom i na Marijin-Dvoru. Majka mi je pokrivena i dva puta je obavila Ummru. Ne bi trebalo zanimati nikoga kakva je moja porodica, ali pošto svi danas 'znaju' kakva sam ja, evo prilike da me upoznaju barem malo. Supruga sam i majka. Moje dete maksuz svoje nane posećuje svaki Bajram u posebno pripremljenoj haljinici i čeka svoje poklone i bajrambanku. Radim kao pedagog u produženom boravku. Volim previše otvoreno (sada to znam) da pričam o temama na koje naš narod reagira osetljivo. Više sigurno neću. Ali svoje stavove o bilo čemu nikada nisam delila ni s decom ni s njihovim roditeljima, a kamoli nametala. Čak ni o tome, koje su knjige i olovke najbolje za njihovu decu. Mnogi komentarišu danas da sam se 'prepala za posao', da sam 'Srpkinja', 'četnikuša' i slično. Nisam Srpkinja niti četnikuša, a za posao bi se svako prepao, zar ne?! Spremna sam preuzeti svu odgovornost koja je zakonom propisana, ako se ustanovi da sam prekršila zakon, a smatram da nisam. Ovim putem se zahvaljujem i Krim-policiji na profesionalnosti i pruženoj podršci. Niko nikome ne sme braniti bilo šta, pa ni ja nikome ne branim, čak i kada se ne slažem. Takođe, svako ima pravo razmišljati na način na koji hoće. Država je dužna da zaštiti svakog građanina i građanku. Ograđujem se od svake vrste mržnje i nasilja prema bilo kome. Ja volim ljude, a posebno decu, bila Japanci, Bošnjaci ili bilo ko. Činjenica je i to da je ovo što je danas objavljeno i smišljeno od strane loših ljudi iskrivljeno i netačno - zaključuje Pelidija u priopćenju za javnost koje prenosi Klix.

Poslala je i nekoliko screenshotova svojih objava na Fejsbukuu kojima želi dokazati da ona razmišlja potpuno drugačije od onoga što sugeriše slika s četničkom kapom.

1 / 2 Foto: Facebook printscreen

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Klix)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.