VOZAČI, NOVE MERE SE SPREMAJU: Moraćete ponovo na obuku ako URADITE OVO!
Obuka vozača / Ilustracija, Foto: beta/Ilustracija

rigorozno

VOZAČI, NOVE MERE SE SPREMAJU: Moraćete ponovo na obuku ako URADITE OVO!

Mladi vozači kojima je vozačka poništena u RS, naime, ponovo prolaze i teorijsku i praktičnu obuku za vožnju, jer bez potvrde da su završili to osposobljavanje ne mogu ni da se prijave za ponovno polaganje vozačkog ispita

Objavljeno:

Mladi vozači u BiH, koji moraju ponovo da polažu vozački ispit zbog kaznenih bodova, ne bi trebalo ponovo da prolaze i obuku za vozače, ali se u Srpskoj to od njih traži, tvrde u pojedinim auto-školama.

Mladi vozači kojima je vozačka poništena u RS, naime, ponovo prolaze i teorijsku i praktičnu obuku za vožnju, jer bez potvrde da su završili to osposobljavanje ne mogu ni da se prijave za ponovno polaganje vozačkog ispita.

Istovremeno, tvrde u auto-školama u RS, vozači u takvoj situaciji u FBiH samo idu na polaganje, bez osposobljavanja.

– Trenutno imam kandidata koji je ostao bez vozačke, jer je skupio četiri kaznena boda u prve dve godine od kako je položio vozački. Sada je u postupku ponovnog osposobljavanja, jer tako to kod nas tumače u Zavodu za obrazovanje odraslih. Po našim informacijama, u FBiH to ne traže. A zakon je isti za sve i nije nam jasno kako to može biti različito – kaže vlasnik auto-škole u Banjaluci Zdravko Ivić, piše Srpskainfo.

Tumačenje

U Zakonu o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH navodi se, naime, da se za vozače kojima je na ovaj način oduzeta i poništena vozačka dozvola smatra da nemaju položen vozački ispit za upravljanje motornim vozilom kategorije B.

– Tumačenje toga da li to znači i da ponovo treba da prođu osposobljavanje, unelo je veliku pometnju među kandidate i sve nas. Trenutno imamo pet kandidata kojima smo savetovali da sačekaju da se vidi da li je neophodno da opet idu na časove pre nego što polažu ispit. Očekujemo da se to razreši – kaže Milenko Jaćimović, vlasnik banjalučke auto-škole.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH smatraju da mladi vozač koji ponovo izlazi na ispit nema obavezu da podnosi i potvrde o završenom osposobljavanju iz poznavanja propisa i upravljanja vozilom, jer “nadležni organi za obrazovanje u svojoj evidenciji raspolažu s predmetnim potvrdama”. Dopis u kojem to ističu su 26. avgusta poslali i nadležnima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu. U auto-školama u Banjaluci tvrde, ipak, da njima ili kandidatima to još niko nije ni pomenuo.

Stav Zavoda

Nekoliko dana pre ovog dopisa, objašnjenje smo zatražili i od Zavoda za obrazovanje odraslih RS. Tada su, između ostalog, naveli da “kandidat mora ponovo polagati celokupan ispit i dokazati ispunjenost uslova, kao i svaki drugi kandidat”.

– Pravne posledice poništenja su poništavanja svih posledica i akata vezanih za izdavanje vozačke dozvole. Poništenjem vozačke dozvole poništavaju se i ispit iz prve pomoći, poznavanja propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima i iz upravljanja motornim vozilom, dakle jelokupan vozački ispit, a ne samo deo, te kandidat mora ponovo polagati celokupan ispit i dokazati ispunjenost uslova, kao i svaki drugi kandidat. S obzirom na pravno dejstvo poništavanja nije jasno koji je osnov da se prizna jedan deo vozačkog ispita, a drugi ne ili da se prizna bilo koji drugi akt u procesu sticanja poništene vozačke dozvole, a pogotovo priznavanje ispita iz propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima zbog čijeg kršenja je vozaču i poništena vozačka dozvola – odgovorili su iz Zavoda.

Da li će promeniti stav nakon dopisa Ministarstva transporta i komunikacija nije trenutno poznato.

Jaćimović: Rigorozne mere

– Smatram i da je čitava ta odredba u Zakonu o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH, u vezi sa poništavanjem vozačke dozvole mladim vozačima, dosta rigorozna. Ta četiri kaznena boda se vrlo lako sakupe za period od dve godine. Na taj način strogo kažnjavamo mlade vozače, ali kada se pogleda statistika oni su poslednjih godina tek na petom ili šestom mestu na listi uzročnika saobraćajnih nesreća kod nas – ističe Milenko Jaćimović.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.