SRČANI BOLESNICI NA ULTRAZVUK ČEKAJU 8 A NA HOLTER 6 MESECI: Presek stanja zabrinjavajuć
Lekar i pacijent / Ilustracija, Foto: Profimedia

strpljenje je ključno

SRČANI BOLESNICI NA ULTRAZVUK ČEKAJU 8 A NA HOLTER 6 MESECI: Presek stanja zabrinjavajuć

Iz UKC RS poručuju da pacijenti koji su hitni ne čekaju, već im se 24-očasovni ekg holter postavlja isti dan kad dođu

Objavljeno:

Građani koji imaju srčanih problema, a nemaju novca da odu privatno na pregled, nemaju drugog izbora nego da se naoružaju velikim strpljenjem, s obzirom na to da na holter u državnim bolnicama neretko moraju da čekaju i po pola godine.

Dok iz bolnica poručuju da urgentne slučajeve rešavaju tako što pacijentima 24-časovni ekg holter postavljaju isti dan kad dođu, mnogima među njima nije jasno da, bez obzira da li je reč o hitnosti, na ovu proceduru moraju da čekaju više od šest meseci.

Reč je o postupku kojim se pomoću holter uređaja kontinuirano beleži aktivnost srca za vreme uobičajenih dnevnih aktivnosti.

Sagovornik, koji je zamolio da mu ne otkrivamo identitet, kaže da mu je kardiolog preporučio da treba da uradi 24-očasovni ekg holter ekg.

– Nakon toga sam otišao u Univerzitetski klinički centar RS, u kancelariju za postavljanje holtera, da se prijavim i vidim kada ima slobodnih termina. Na moje veliko iznenađenje, sestra koja je zadužena za postavljanje holtera naručuje me tek za više od 6 meseci. Takođe, gospođu koja je došla u isto vreme kad i ja, za ultrazvuk srca naručila je za više od 8 meseci. Ako sam dobro izbrojao, tokom jednog dana se uradi oko sedam-osam holtera, što znači da za ovih šest meseci na holter čeka oko 1.000 pacijenata, dok su, kada je reč o ultrazvuku srca, te brojke još pogubnije – kaže sagovornik Srpskainfo.

Naglašava da se pacijenti koji imaju srčanih problema najviše plaše pogoršanja svog zdravstvenog stanja, s obzirom na dug period čekanja na holter.

– Pa, kad biste karijes na zubu ostavili šest mjeseci, on bi sigurno propao, a ko zna šta može da bude sa cirkulatornim sistemom, zbog čekanja holtera ili ultrazvuka šest ili osam meseci. Verujem da neki pacijenti uopšte ne dožive da im se uradi ni holter ni ultrazvuk srca. Možda grešim, ali deluje mi kao da je nekome cilj da pacijenti odlaze u privatne ordinacije i tamo obavljaju ove preglede, koji koštaju i po par stotina maraka – ističe sagovornik.

Iz UKC RS poručuju da pacijenti koji su hitni ne čekaju, već im se 24-očasovni ekg holter postavlja isti dan kad dođu.

– U prošloj godini, 2.820 pacijenta je zatražilo i dobilo uslugu 24-časovnog ekg holtera. Od početka ove godine, do kraja juna, postavljeno je i očitano 1.199 nalaza 24-očasovnog holtera. Dnevno se u UKC RS u proseku postavi 10 holtera pacijentima koji dolaze sa specijalističkom uputnicom za 24-očasovni ekg holter. Napominjemo da smo najveća zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj i da nam se upućuju pacijenti i iz drugih gradova – Gradiške, Prijedora, Modriče, Doboja, Bijeljine – kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi i naglašavaju da, poređenja radi, u centrima u Beogradu, koji pružaju ovu uslugu, pacijenti čekaju od tri do šest meseci.

Podsećaju da je takvih centara više u Beogradu, dok se u Austriji na ovu proceduru čeka i do 9 meseci.

– Što se tiče ehokardiografije, u periodu od januara do kraja juna ove godine, ukupan broj pacijenata kojima je urađena usluga u Kabinetu za ehokardiografiju iznosi 2.910. Takođe, pacijenti koji su hitni ne čekaju, već im se ultrazvuk srca uradi odmah – naglašavaju u UKC RS i dodaju da dužina čekanja na postavljanje holtera zavisi isključivo od medicinske indikacije, te da pacijenti koji su indikovani kao hitni slučajevi od strane ordinirajućeg kardiologa ne čekaju za ovaj pregled.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi nisu precizirali koliko se, u proseku, čeka na holter i ultrazvuk srca, te koliko pacijenata trenutno čeka na ovu proceduru, odnosno pregled.

Odmah u privatnu ordinaciju

Podsećamo na slučaj Marka V. iz Banjaluke, koji je u januaru 2018, uprkos tome što mu je srce radilo sa 30 odsto kapaciteta, na pomenuti postupak praćenja rada srca naručen za 25. april.

– Pozlilo mi je, pa sam odmah otišao u hitnu. Sledi odlazak kod porodičnog lekara, koji je uradio EKG i još jedan pregled, te naznačio koje još preglede moram da obavim. Uradio sam nalaz krvi i štitne žlezde, posle čega slijedi naručivanje kod kardiologa. U UKC RS su mi rekli da na red za holter mogu da dođem tek krajem aprila. Uprkos lošem opštem zdravstvenom stanju, bili su izričiti da pre pomenutog datuma nema nijedan slobodni termin. Odlučio sam da neću čekati, nego otići kod privatnika, kod kojeg holter košta 100, a još jedan pregled koji trebam da uradim 120 KM. Nije mi jasno da i teško bolesni, koji malo-malo završavaju u hitnoj, moraju mesecima da čekaju – ispričao je svojevremeno sagovornik.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.