DRAGOSLAVU SU MIGRANTI PROVALILI U VIKENDICU: Kada ih je zatekao, naložio im je vatru, a onda kupio hranu i lekove
Dragoslav Šinik, Foto: Youtube printscreen

HEROJSKI

DRAGOSLAVU SU MIGRANTI PROVALILI U VIKENDICU: Kada ih je zatekao, naložio im je vatru, a onda kupio hranu i lekove

Dragoslav Šinik, humanitarac iz Gradiške, aktivista je lokalnog centra za decu s poteškoćama u razvoju, nema stalna primanja, niti osiguranje

Objavljeno:

Dragoslav Šinik iz Gradiške u BiH, za vreme novogodišnjih praznika otkrio je grupu migranata iz Bagdada s malom decom, koji su mu provalili u vikendicu.

Bili su promrzli, blatnjavi, gladni i uplašeni. Dragoslav je pokazao humanost o kojoj priča regija.

Uoči Nove godine, stigao je do svoje vikendice, drvene sojenice u selu Gašnica, kod Gradiške. Obilazio ju je češće, jer je prethodnih dana u nju provaljeno. Ukraden mu je i čamac kojim se prevozio i pecao na reci Savi, na granici s Hrvatskom, piše N1.

Šokirao se kada je ispred kuće ugledao devojčicu, gotovo identičnu njegovoj ćeki Sari.

- To dete je bilo identično moje dete, sama pojava otkud to dete tu, a pre pola sata sam ga ostavio kod kuće, krenula me neka jeza. Krenuo sam za njom, tu neku sliku nikada neću zaboraviti, pun objekt, naknadno sam saznao da ih ima 23, šestoro izuzetno male dece, beba od 9-10 meseci. Svi su me gledali sa strahom, šta ću ja sada učiniti. Video sam da im je hladno. Pomogao sam im da zapale vatru, da se zagreju, presvuku, svojim vozilom sam otišao do benzinske pumpe, kupio hranu, mleko, hleb. Stalno mi je bila slika te devojčice, pa i ostale dece pred očima - kazao je Dragoslav.

Saznao je da su iz Bagdada, a u Gradišku su stigli iz Sarajeva, taksijem kojeg su platili oko 500 evra.

- Pozdravili smo se, rekao sam im samo neka im je dragi Bog na pomoći, gde god žele stići neka su im deca živa i zdrava. Otišao sam kući, tu noć nikad neću zaboraviti, svi su se oko mene veselili, doček Nove godine je bio, a ja doslovno nisam ni spavao, celu noć sam razmišljao. Ujutro 1. januara, oko 6 ujutro zaputio sam se gore da obiđem objekt. Žalostan prizor, svi oni isti bili su okupljeni oko te vatre, obratili su mi se na engleskom: 'Please, please, fire, fire', dvoje dece je gorelo od temperature - ispričao je.

Na neradni dan Dragoslav se snašao, kupio lekove, vitamine i voće. Migrantske porodice koje su provalile u njegov dom naknadno je Granična policija odvela u imigracioni centar u Sarajevo.

Ovaj čovek nije im zamerio što su provalili u njegov dom, kaže učinio bi isto za svoje dete. Od tada se vrata njegove kuće ne zaključavaju, a na njima stoji natpis "Open 0-24h".

Tu su i drva, mleko, voda, hepo kocke, ali i smernice za korištenje. Čak i igračke koje je Dragoslavova ćerka Sara donela, tu su da se nađu onima koji idu u neizvesnost.

- Dolazim vrlo često ovde i lepo mi je ovde, dolazim s prijateljima. Imam nažalost brata s posebnim potrebama i on poveze prijatelje i igramo se i kupamo, super nam je ovde - kazala je Sara.

Iza dece migranata kojima je Dragoslav pomogao oko novogodišnjih praznika, ostale su školske stvari, torba, pribor za higijenu, ali i bojice kojima su se deca na dugom putu zabavljala te narukvice. S migrantima kojima je pomogao je u kontaktu, upozorio ih je da su područja reke Save puna skrivenih opasnosti.

Dragoslav Šinik, humanitarac iz Gradiške, aktivista je lokalnog centra za decu s poteškoćama u razvoju, nema stalna primanja, niti osiguranje, piše N1.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.