HRVAT KOJI JE 30 GODINA RADIO NA GRAĐEVINI UŠTEĐEVINU POTROŠIO NA BOLNICU: Kupio im je uređaj vredan 100.000 evra
Mato Vieć je bolnici kupio skupocen uređaj, Foto: Printscreen/24 sata hr

svaka čast!

HRVAT KOJI JE 30 GODINA RADIO NA GRAĐEVINI UŠTEĐEVINU POTROŠIO NA BOLNICU: Kupio im je uređaj vredan 100.000 evra

"Svoju ušteđevinu odlučio sam darovati za korisnu stvar, uređaj koji će pomoći bolesnima, koji će mnogima spasiti život jer će bolest biti ranije otkrivena"

Objavljeno:

Mato Veić (75) iz Ruševa nedaleko od Čaglina svoju ušteđevinu koju je zaradio na švajcarskim gradilištima poklonio je Opštoj županijskoj bolnici Požega, prenose "24 sata".

U petak je Odeljenju radiologije predao skupi Ultrazvučni uređaj Hitachi, premium kvaliteta, vredan 100.000 evra.

- Teško sam radio, bilo je to mukotrpnih 30 godina, u Švajcarsku sam otišao da malo zaradim i tamo sam ostao sve do penzije. Radio sam i po dve smene, po kiši i snegu, jer tamo te niko ne pita hoćeš li, već moraš. Prvih osam godina radio sam kao sezonac i nisam mogao da osiguram uslove za osnivanje porodice, jer moja zarada to nije mogla da podmiri. Nažalost, nisam se kasnije oženio. Zaradio sam penziju i sada uživam u svome Ruševu, nigde nije lepše nego kod kuće sa svojim ljudima. Majke bi suze lile kada bi videle kako im deca teško rade u stranom svetu. Svoju ušteđevinu odlučio sam darovati za korisnu stvar, uređaj koji će pomoći bolesnima, koji će mnogima spasiti život jer će bolest biti ranije otkrivena - rekao je Mato, dodajući da za svog radnog vijeka dovoljno zaradio te da može pomoći i drugima.

Lekari požeške bolnice su s nevericom gledali u uređaj baš onaj kojeg su priželjkivali, jer su jedan takav imali na probi, ali bolnica nije imala novca da ga kupi.

- Veliko hvala gospodinu Veiću, zahvaljujući njemu dobili smo premium UVZ kojeg nema niti jedna bolnica u Hrvatskoj, uz postojeći koji je manje kvalitetan od ovoga, poboljšati ćemo uslugu našim pacijentima i za duplo smanjiti listu čekanja na ultrazvučnu dijagnostiku - rekao je dr. Ivan Čubela, direktor Odeljenja radiologije Opšte županijske bolnice Požega.

Zanimljiva je priča o tome kako je došlo do realizacije ove vredne donacije koju je ispričao direktor bolnice dr. Željko Glavić.

- Pre oko mesec dana pozvala me sekretarica da izađem sa sastanka Upravnog veća jer je u njenoj kancelariji jedan gospodin koji je došao s namerom da bolnici donira 100.000 evra, hladno sam joj rekao u redu je, jer bilo je jako puno takvih ili sličnih ponuda od kojih na kraju nije bilo ništa. Izašao sam sa sastanka i pitao sam gospodina ako mu se žuri da možemo otići u drugu kancelariju i razgovarati, na šta mi je on rekao da nema problema da će on sačekati, da mu je ugodnije biti u toplome i piti kaficu jer ionako mora čekati jedan lekarski nalaz. Iskreno nisam bio puno optimističan. Nakon završenog sastanka seli smo i razgovarali, gospodin Veić mi je rekao da je imao ušteđevinu u Ljubljanskoj banci, i da je to za njega bilo propalo, ali u međuvremenu su mu vratili daleko manji deo od onoga kojeg je imao i to je odlučio pokloniti bolnici. Pitao me je šta nam je najpotrebnije i predložio je da to bude neki od uređaja koji će pomoći pacijentima i lekarima. Setio sam se UVZ uređaja koji je bio kod nas na probi i silne želje lekara da ga nabavimo. Predložio sam mu to i on je rekao da s njim pođe neko iz našeg finasijskog odeljenja da obavi uplatu. Ni tada nisam bio siguran da je to istina ipak sam pristao na njegov predlog. Pitao sam dobavljača da li se taj savremeni uređaj može dobiti 100.000 evra na šta su mi rekli da može s obzirom da je u pitanju donacija. Kada se radnica iz odeljenja finansija vratila s potvrdom o uplati uređaja tada sam bio uveren da je to stvarnost. Ne mogu vam reći koliko nam to znači još jednom od srca hvala gospodinu Veiću - rekao je dr. Željko Glavić.

Mato Veić je pre nekoliko godina pomogao i svome bratiću, dao mu je 22.000 švajcarskih franaka da kupi kombajn.

- Ne volim ja da se o meni piše, ni o ovoj donaciji nisam nikome govorio, jedino bih voleo da to bude objavljeno u 24sata koje su moje omiljene novine - rekao je Veić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.