OVO JE ČISTA PROVOKACIJA: Milorad Dodik ne priznaje spisak STRADALIH koji je predala GLAVNA MAJKA SREBRENICE!
Foto: Beta

IGNORIŠE NEMAČKO PRAVOSUĐE

OVO JE ČISTA PROVOKACIJA: Milorad Dodik ne priznaje spisak STRADALIH koji je predala GLAVNA MAJKA SREBRENICE!

- Očigledno da je to od početka zloupotreba. To je napisala međunarodna zajednica i tadašnju vlast naterala da to objavi, rekao je Dodik..

Objavljeno: 10.07.2018. 15:27h
  • 7

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je svim pripadnicima Vojske Republike Srpske čija se imena nalaze na spisku koji je predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić predala nemačkom tužiocu da RS taj spisak ne priznaje i da nemačko pravosuđe nema nadležnost nad ovim prostorima.

Dodik je rekao da je potez Subašić više provokacija, od koje nema ništa.

- Odbacujemo svaku vrstu pribavljanja nestvarne nadležnosti. Smatram da je to iživljavanje nad ljudima koji su na tom spisku, koji je rezultat greške od ranije - rekao je Dodik novinarima u Modriči, piše "Srna".

On je ponovio da će okupiti sve političke faktore u RS u nameri da Narodna skupština zaduži Vladu da povuče i proglasi ništavnim svoj izveštaj o Srebrenici.

- Očigledno da je to od početka zloupotreba. To je napisala međunarodna zajednica i tadašnju vlast naterala da to objavi - rekao je Dodik.

On je napomenuo da se u tom dokumentu navode podaci koji nisu tačni i nisu potvrđeni ni u Haškom tribunalu, a koji federalna javnost smatra relevantnim.

- U Haškom tribunalu ima nekoliko presuda koje govore o 3.500 do 5.000 stradalih, a u izveštaju piše da ih je 8.700. Ovi iz Federacije BiH će uvek reći da je taj maksimalan broj, što nije tačno - rekao je Dodik.

On je ponovio da, zbog netačnih podataka, izvještaj o Srebrenici treba ukinuti i da je predaja spiskova dobar povod za to.

Predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić predala je u Srebrenici njemačkom tužiocu spisak sa 22.000 imena pripadnika Vojske RS koje dovodi u vezu s dešavanjima u ovom gradu u julu 1995. godine.

Od njega je zatražila da, kako je navela, proveri sve one koji su u Nemačkoj te da budu privedeni i odgovaraju u ovoj zemlji, dodajući da je ovaj spisak napravila Vlada RS 2005. godine.

Bonus Video:

Espreso intervju - Borko Stefanović

(Espreso.rs/Novi)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media