NAREĐIVAO JE UBIJANJE ZAROBLJENIKA I SPALJIVANJE SPRSKIH SELA: Atif Dudaković mislio je da nikada neće odgovarati za svoje ZLOČINE! (VIDEO)
Foto: Fonet

Ratni zločin

NAREĐIVAO JE UBIJANJE ZAROBLJENIKA I SPALJIVANJE SPRSKIH SELA: Atif Dudaković mislio je da nikada neće odgovarati za svoje ZLOČINE! (VIDEO)

Bivšeg komadanta Armije BiH Atifa Dudakovića sa još nekoliko osoba, jutros su uhapsili pripadnici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA)

Objavljeno:

Bivšeg komadanta Armije Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića sa još nekoliko osoba, jutros su uhapsili pripadnici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA), zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Prijavu protiv Dudakovića podneli su 2006. godine tadašnji predsednik Republike Srpske Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik, nakon što se u javnosti pojavio videosnimak na kome Atif Dudaković naređuje i ubija srpske civile.

Atif Dudaković je penzionisani general Armije BiH i sumnjiči se za ratne zločine počinjen na teritoriji zapadne Krajine, na području petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni.

Novinarima u intervijuima, osvrćući se na navode o pripremi optužnice, Dudaković je govorio kako nije ratni zločinac, te kako je časno branio svoj narod i svoju zemlju.

Ko je Atif Dudaković?

Atif Dudaković, rođen je 2. decembra 1954. godine u Orahovu, bivši је general i komadant 5. korpusa Armije Republike BiH.

Pohađao je srednju vojnu školu u Zadru, a zatim i vojnu akademiju - smer artiljerija. Neko vreme radio je u Artiljerijskom školskom centru u Zadru, a potom u Komandno - štabnoj akademiji u Beogradu, kao predavač. Iz JNA, gde je dostigao čin pukovnika i funkciju komadanta diviziona u Kninu i pod komandom tadašnjeg pukovnika Ratka Mladića, postaje komandir čete u OPŠTO Bihaći, a zatim komadant druge bošnjačko - hrvatske pešadijske brigade. Kasnije je napredovao do Komadanta 5. korpusa Armije Republike BiH, i to za vreme rata u BiH.

U toku operacije ,,Oluja", uz pomoć Oružanih snaga Republike Hrvatske i uz učešće avijacije NATO pakta, snage 5. korpusa zauzele su okolna srpska mesta, te porazili oružane snage Autonomne pokrajine Zapadne Bosna, sa sedištem u Velikoj Kladuši. Tokom vojnih akcija, Atif Dudaković, naređivao je ubistva zarobljenika i paljenje srpskih sela.

Po završetku rata bio je komadant Zajedničke komande Vojske Federacije BiH, iako je i tada postojao i bio poznat tonski video - zapis na kome Atif Dudaković naređuje da se čini zločin. U to vreme, takođe, postojale su optužbe da je lično odgovoran za ubistvo 50 muslimana, ali i da je odgovoran za zločin nad Srbima.

Video - zapis nastao je 7. i 8. avgusta 1995. godine u okolini gline i Dvora na Uni, na kojim se pripadnici vojnih formacija ,,Crne Mambe" iz Hrvatske i ,,Hamze" iz BiH na najsuroviji način obračunavaju sa srpskim civilima i vojnicima, koji su tokom ,,Oluje" napuštali Krajinu.

Posle rata

Radio - televizija Srbije je avgusta 2006. godine prikazala video - zapis na kome se vide pripadnici 5. korpusa Armije BiH, kako pod Dudakovićevom komandom pale srpska sela u Bosanskoj Krajini, u nastavku akcije ,,Oluja" 16. i 17. septembra 1995. godine. Dudaković je ranije navpodio kako nije upoznat sa onim što su radile njemu podčinjene jedinice.

U toj akciji, u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je oko 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno i više od 30 srpskih sela, prema podacima koje je utvrdila Komisija za traženje nestalih u Republici Srpskoj.

Milan Ivančević, predstavnik Kancelarije za traženje nestalih lica RS, rekao je kako je u tim akcijama ubijeno 1.200 Srba, od čega je njih 870 civila, a 830 osoba vodi se kao nestalo. Na gore pomenutim područjima nađena je 21 masovna grobnica Srba, koje su ubili pripadnici 5. korpusa Armije BiH.

Rifat Dolić, predsednik Komisije za istraživanje ratnih zločina na području Bihaća i Cazina, na proleće prošle godine tvrdio je kako se istraga protiv Atifa Dudakovića privodi kraju, te da je samo pitanje trenutka kada će optužnica generalu koji se tereti za ratne zločine počinjene na području Bihaća i Cazina tokom rata u BiH, biti objavljena.

Dolić je još dodao i kako je Komisija za istraživanje ratnih zločina na području Bihaća i Cazina odmah po završetku rata počela sa prikupljanjem materijala, ali da su mnoge žrtve egzodusa 5. korpusa napustile ove prostore.

Prema Dolićevim rečima, veliki broj informacija ostao je u 5. korpusu, ali Komisija je ipak uspela da prikupim veliki broj tonskih i video - zapisa, kao i izjave oko dvesto neposrednih žrtava i svedoka.

Kancelariji Haškog tribunala u Sarajevu predat je veliki deo te prikupljene dokumentacije, još 1999. godine. Ali je reakcija Haga izostala.

Bonus video:

MUK U SREMSKOJ MITROVICI, SAHRANA VOJNE BOLNIČARKE KOJA SE UBILA: Bojanu na večni počinak ispraćaju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.