POZNATI ADVOKAT O MONSTRUOZNOM ZLOČINU U GRADAČCU: U slučaju Nizame nisu bili potrebni dokazi, svi su ZAKAZALI
Nizama Hećimović, Foto: Facebook

velika tragedija

POZNATI ADVOKAT O MONSTRUOZNOM ZLOČINU U GRADAČCU: U slučaju Nizame nisu bili potrebni dokazi, svi su ZAKAZALI

Feraget je istakao da problem leži kod funkcionisanja pravosuđa te se prisetio i slučajeva Dženan Memić i David Dragičević

Objavljeno:

Sarajevski advokat Ifet Feraget dao je za Klix.ba svoj komentar nakon stravičnog događaja u Gradačcu. Prema njegovom mišljenju u zaštiti Nizame i zaustavljanju nasilja koje je rezultiralo ubistvom, zakazali su svi koji sprovode zakon - policija, tužilaštvo i sud.

Feraget je istakao da problem leži kod funkcionisanja pravosuđa te se prisetio i slučajeva Dženan Memić i David Dragičević.

„Slučajevi Memić i Dragičević su ‘vrh ledenog brega’ i to su bili slučajevi nasilja koji su rezultirali gubitkom dva mlada života. Još tada sam rekao ukoliko odgovorni – policija, sud, tužilaštvo – ne budu procesuirani, ovo će nam se ponavljati. Ovaj slučaj u Gradačcu je, prema mom mišljenju, kulminacija i želim da nam se ovo nikada više ne desi“, govori Feraget.

Suština zanata kojim se bavi, još od godina pre rata, Feraget je pronašao u latinskoj izreci Non in legendo sed in intelligendo leges consistunt, što bi značilo, u prevodu na bosanski jezik, „suština zakona se ne saznaje čitanjem, već razumevanjem.“

1 / 7 Foto: Printscreen/Instagram/iron_bb24

„To je suština zanata ovog posla kojim se bavim, nisam nikakav stručnjak, dugogodišnji sam advokat, a želim samo da dam svoj doprinos i kažem da je jedini problem ležeran odnos i korupcija koja se dešava unutar pravosuđa. Odgovorno tvrdim da će istraga pokazati da ovaj slučaj u Gradačcu ima i druge konotacije. Fokusirani smo na masakr, a širu sliku ćemo videti nakon istrage, a istragu treba sprovesti drugo tužilaštvo, a ne Tuzlansko, jer istragu ne može sprovoditi onaj koga se i tiče. U tamošnjem pravosuđu se znalo o kakvoj osobi se radi, pa je čak i predsednica suda u Gradačcu potvrdila da mu je sudila, od 2006. godine je on krivično gonjen“, ističe Feraget.

Nastavlja potom da se sada puno pitanja otvorilo, a da suština leži upravo u onome da se zakon spoznaje razumevanjem.

„To je ustvari odgovor na sve ovo što se dešava. Oni koji primenjuju zakon, policija, sud i tužilaštvo. Odgovorni su oni koji podnose zahtev – u prvom redu policija, ali u određenim situacijama i tužilaštvo, a podnosi se sudu. Oni su trebali razumeti da nisu potrebni dokazi, već jednostavno postojanje osnova sumnje što smo i imali“, mišljenja je on.

Smisao zakona koji se bavi zaštitom od nasilja u porodici je prevencija, naglašava Feraget i dodaje, još jednom, da su zakazali svi u pravosuđu.

„Zakon o zaštiti od nasilja u porodici nije zakon u kojem bi trebalo utvrditi ili dokazati, nego zakon da se nasilje ne bi desilo. Smisao zakona je prevencija – zakazali su svi, pravosuđe u celosti, policija je morala obavestiti tužilaštvo. Nizama je tražila zaštitu, ono što je ona izjavila je bilo dovoljno da se sprovedu određene radnje. Da li je tužilac obavešten ili nije tek ćemo kasnije saznati. Ali ono što je poznato je bilo dovoljno za određivanje mera zabrane“, pojašnjava Feraget.

1 / 5 Foto: Youtube/Avaz TV, Facebook

Prema zakonu, dodaje Feraget, smatra se da nasilje postoji onda kada postoje i osnovi sumnje. Nije potrebno sprovoditi dokazni postupak, kao što je to slučaj u krivičnim predmetima. U ovom slučaju, imali smo se osnove sumnje zbog kojeg bi se Sulejmanoviću odredile mere zabrane.

„Zakon je propisao, u smislu njega, smatra se da nasilje postoji kad postoje i osnovi sumnje. Dakle, nema dokaznog postupka kao u krivičnim predmetima, Za ovaj zakon je dovoljno da postoji osnov sumnje, a to su okolnosti da postoji mogućnost da se nešto desilo“, govori Feraget te nastavlja:

„Svako postupanje koje može izazvati opasnost da će doći do fizičkog ili psihičkog nasilja – nešto što može, a to nešto je Nizama prijavila. Sve je to sutkinja znala i u tom kontekstu je morala, prema mom dubokom ubeđenju, jer je imala i više nego što joj je trebalo, da odredi mere zaštite“, kategoričan je on.

O jučerašnjem obraćanju predsednice Opštinskog suda u Gradačcu Slobodanke Kojić, Feraget govori da je šokantno.

„Žrtva prijavljuje nasilje zato što se boji, a Nizama se bojala“, zaključuje Feraget za Klix.ba.

Bonus video:

05:50

PLANIRAO JE UBISTVO JER MU SE SVE TALOŽILO! Petričković o jezivom trosturkom ubici iz Gradačca: INICIJALNA KAPISLA JE PRORADILA

(Espreso/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.