"UBISTVO U GRADAČCU JE TEK VRH LEDENOG BREGA": Snažne reči na Dan žalosti, ŠTA SE KRIJE IZA NASILJA? Cilj je JEDAN
Femicid u Gradačcu, Foto: AP Photo/Armin Durgut, Printscreen/Instagram/iron_bb24

Femicid u Gradačcu

"UBISTVO U GRADAČCU JE TEK VRH LEDENOG BREGA": Snažne reči na Dan žalosti, ŠTA SE KRIJE IZA NASILJA? Cilj je JEDAN

Zbog dana žalosti otkazane su i sve projekcije na 29. Sarajevo Film Festivalu (SFF) planirane za sredu

Objavljeno:

U Bosni i Hercegovini danas je dan žalosti koji su proglasile vlade dva entiteta zbog prošlonedeljnog ubistva mlade žene Nizame Hećimović i još dvojice muškaraca koje je u Gradačcu počinio Nermin Sulejmanović, a to je bio povod da se još jednom pošalju poruke o opasnosti od muškog nasilja.

Zbog dana žalosti otkazane su i sve projekcije na 29. Sarajevo Film Festivalu (SFF) planirane za sredu a umesto toga organizirana je rasprava o porodičnom nasilju pa su istaknuti filmski umetnici tom prigodom podsetili kako je u pitanju problem koji se decenijama ne rešava a niti jedna vlast ne pokazuje spremnost da se s time ozbiljno suoči.

Reditelj Adamir Kenović kazao je kako je i sa SFF-a, posebno nakon ubistva Nizame Hećimović, važno poslati poruku solidarnosti i potrebe odlučnijeg pristupa.

1 / 5 Foto: Printscreen/Instagram/iron_bb24

"Ovo je jedan od snažnih elemenata ispravljanja svega onoga što dovodi do takvih tragedija", kazao je Kenović ističući kako se aktivnim angažmanom može puno toga promeniti pa tako i zaustaviti trend jačanja nasilja nad ženama.

"Nisu u pitanju samo žene. Radi se o svačijoj deci"

Priznao je kako ni sam nije bio svestan koliko je to nasilje rašireno dok nije počeo raditi na filmu "Kuduz" iz 1989. godine koji također problematizirao brutalno nasilje u porodici.

"Nisu u pitanju samo žene. Radi se o svačijoj deci", kazao je Kenović opisujući sadašnje vreme kao razdoblje pomešanih preratnih i ratnih trauma a ubistvo mlade žene u Gradačcu tek je vrh ledenog brega.

Vanja Juranić koja je na SFF-u predstavila film "Samo kad se smejem" koji se bavi upravo porodičnim nasiljem kazala je kako je za projekt bila motivisana slučajem iz Hrvatske i "mačističkom i šovinističkom" sudskom presudom protiv žene koja se branila od nasilnog muža i zbog toga završila u zatvoru.

"Priča je iz Dalmacije no takve se stvari zbivaju svugde u svetu a najviše mi je zasmetao 'privatni' patrijarhat za kojega žene nemaju alat kako bi ga menjale", kazala je Juranić upozoravajući kako su barem verbalna agresija i ekonomsko nasilje činjenice s kojim se svi susreću.

1 / 4 Foto: Dnevni Avaz/E.Trako

Nadin Mičić koja u "Samo kad se smejem" igra glavnu ulogu kazala je kako je bila posebno motivisana jer i sama želi upozoriti kako sva društva na Balkanu neguju i prihvataju nasilje ili naprosto od njega okreću glavu.

Mičić je bila aktivna u pokretu "Nisam tražila" iz 2021. godine čiji je cilj bio upozoriti na nasilje nad ženama izloženim u javnom životu a u sredu je podsetila kako su aktivistkinje prikupile na hiljade ispovesti žena iz cele regije koje su dokazale koliko je problem nasilja nad ženama izražen.

Na temelju toga sačinili su predloge izmena zakona koji su na snazi u BiH no dve godine nakon toga ništa se nije dogodilo jer nove vlasti ne obraćaju pažnju na ono što su radile bivše pa se s tim smenama stalno ide iz početka a žene se i daje ubijaju i zlostavljaju.

"To je dokaz da stvari rešavamo samo trenutno a zapravo se ništa ne menja", kazala je Mičić.

"Cilj je da nasilnik ide iz kuće, odnosno ide u zatvor, a da žena ostaje u kući"

Istraga o okolnostima pod kojima su u Gradačcu ubijene tri osobe i dalje traje a iz organizacija koje se bave zaštitom žena u BiH upozoravaju kako svakodnevno dobijaju desetine poziva u kojima se prijavljuje porodično nasilje i traži pomoć, uključujući smeštaj u sigurnim kućama.

Ministar pravosuđa Federacije BiH Vedran Škobić misli da zakon o zaštiti od porodičnog nasilja treba menjati ali ne povećanjem broja sigurnih kuća.

"Cilj jeste da nasilnik ide iz kuće, odnosno ide u zatvor, a da žena ostaje u kući. Mislim da je to najbolji način delovanja na nasilje u obitelji", kazao je Škobić za agenciju Fena.

Bonus video:

06:43

ODLUKA SUTKINJE U BIH JE MOŽDA ZAKONITA, ALI JE SVAKAKO POGREŠNA

(Espreso/ Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.