ISPRAVKA: Ovaj čovek NIJE predvideo koronavirus
Din Kunc, Foto: Youtube printscreen

SAMO SLUČAJNOST

ISPRAVKA: Ovaj čovek NIJE predvideo koronavirus

U Kuncovoj knjizi, Vuhan-400 je virus biološkog oružja koji ima smrtnost od 100 posto u roku od 12 sati

Objavljeno: 17:30h

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog netačnih navoda da je pisac Din Kunc predvideo izbijanje koronavirusa 1981. godine. Izmenjen je deo teksta u kojem se ovo tvrdilo, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

Neki obožavatelji pisca Dina Kunca insistiraju na tome da je roman koji je napisao 1981. godine predvideo izbijanje koronavirusa.

Ipak, ovo nema mnogo veze sa istinom.

Kuncov triler "Oči tame" opisuje virus nazvan "Vuhan-400" po kineskom gradu iz kojeg je nastao - istom gradu gde je COVID-19 prvi put prijavljen.

Jedan lik u romanu kaže:

- Stvar nazivaju' Vuhan-400 'jer je razvijena u njihovim laboratorijama RDNA izvan grada Vuhan.

Korisnik Tvitera Nik Hinton je prvi objavio odlomak iz romana početkom ovog meseca:

U Kuncovoj knjizi, Vuhan-400 je virus biološkog oružja koji ima smrtnost od 100 posto u roku od 12 sati. Likovi romana objašnjavaju da su Kinezi nameravali da ga upotrebe za 'brisanje grada ili zemlje' bez potrebe za 'skupom dekontaminacijom'.

U romanu, virus Vuhan-400 napada mozak. Kao što jedan lik to opisuje:

- Virus migrira do moždanog stabla i tamo počinje lučiti toksin koji doslovno pojede moždano tkivo poput baterijske kiseline koja rastvara gazu. Uništava deo mozga koji kontroliše sve automatske funkcije tela.

Koronavirus, s druge strane, pre svega pogađa respiratorni sistem, što u težim slučajevima ima za posledicu upalu pluća. Primarni simptomi su groznica, kašalj i nedostatak daha.

U knjizi je takođe opisan period inkubacije virusa od samo četiri sata, dok koronavirus inkubira nekoliko dana do dve nedelje.

Portal za provjeru činjenica Snopes je još u februaru objavio člana pod nazivom “Da li je korona virus predvidjen 1981. godine u romanu Dina Kunca?” u kome je objasnio da dešavanja u romanu nemaju nikave veze sa pojavom pandemije COVID-19.

Snopes zaključuje:

Din Kunc nije predvidio izbijanje novog koronavirusa. Osim imena, njegovo izmišljeno biološko oružje imalo je malo zajedničkog s virusom koji je izazvao pravu epidemiju 2020. godine.

Snopes je članak ilustrovao objavama sa tvitera u kojima se nalazi naslovnica knjige i odlomci u kojima se pominje Vuhan-400 kao biološko oružje.

“Tačno je da je Kunc u ovom romanu izmišljeno biološko oružje nazvao Vuhan-400. Takođe je tačno da je Vuhan, Kina, grad u središtu epidemije korona virusa 2020. godine. Međutim, tu se gotovo sve sličnosti završavaju. Evo nekoliko stvari kojima ovo „predviđanje“ postaje pogrešno. U Kuncovom romanu, Vuhan-400 je oružje koje je napravio čovjek. Koronavirus, s druge strane, nije. U romanu, Vuhan-400 ima stopostotnu smrtnost. Dok istraživači još uvijek uče o koronavirusu, trenutna stopa smrtnosti iznosi oko dva odsto. Izmišljeni Vuhan-400 ima izuzetno brz inkubacioni period od oko četiri sata, u poređenju sa novim koronavirusom koji ima period inkubacije između dva i 14 dana”, objašnjava Snopes.

Sličnu analizu o tome da Din Kunc nije predvidio pojavu koronavirusa objavio je i CNN.

Konačno, na razočarenje teoretičara zavere, ispostavilo se da je u prvom izdanju knige virus prvobitno nazvan 'Gorki-400', po ruskom gradu gde je Kunc prvobitno smestio laboratoriju za biološko oružje.

Nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, Kunc je očigledno promenio kasnija izdanja kako bi Kina postala glavni negativac umesto SSSR-a.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Daily mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.