SVI PRAVE JEDNU GREŠKU KADA UPALE KLIMA UREĐAJ U KOLIMA: Ovo su KLJUČNI TRIKOVI za EFIKASNIJE RASHLAĐIVANJE
Automobil, Foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia /

savet

SVI PRAVE JEDNU GREŠKU KADA UPALE KLIMA UREĐAJ U KOLIMA: Ovo su KLJUČNI TRIKOVI za EFIKASNIJE RASHLAĐIVANJE

Nekoliko saveta u vezi sa klima uređajima u automobilima koji će omogućiti ugodniju vožnju

Objavljeno:

Pri upotrebi klima uređaja često pravimo greške. Nisu to greške zbog kojih će se nešto pokvariti, ali klima može uvek da bude mnogo efikasnija.

Mnoge klime trpe zbog nekvalitetnog održavanja pa je kod nekih marki automobila potrebno zameniti filter klime već nakon 15.000 kilometara. Tako će klima delotvornije raditi, a sprečićete i širenje plesni i bakterija, prenosi N1.

Bolje je prilikom ulaska u automobil otvoriti vrata i prozore pre nego što uključite klima uređaj. Ovim jednostavnim postupkom temperatura se već može značajno smanjiti. Nakon što se automobil provetri, možete da uđete i zatvorite vrata i prozore i uključite klima uređaj.

Automobil
Automobilfoto: arda savacoullar / Alamy / Alamy / Profimedia

Da bi se postigla ravnomerna raspodela protoka vazduha, otvori treba da budu usmereni prema gore, a ne prema licima putnika. Još je bolje uključiti otvore koji idu uz vetrobransko staklo. Ovim jednostavnim postupkom vazduh kvalitetnije struji kroz unutrašnjost automobila (toplota se penje).

Neposredno nakon ulaska u automobil, može da bude korisno da uključite unutrašnju recirkulaciju na nekoliko minuta jer će to još brže da hladi unutrašnjost. Nakon par minuta uključite dovod spoljašnjeg vazduha. To će omogućiti klimi da ravnomernije i delotvornije rasporedi protok vazduha.

Automobil
Automobilfoto: Printscreen/Youtube/ CNBC Prime

U nekim predelima i leti može da bude prilično prohladno ujutru. Međutim, često je pametno da odmah uključite klima uređaj. To sprečava zamagljivanje prozora kad spoljašnja temperatura počne lagano da raste, piše Revija HAK.

Bonus video:

03:55

KOME DA SE OBRATITE AKO VAM JE DRVO PALO NA AUTOMOBIL? Stručnjak: Postoje dva scenarija, ali BEZ OVOG PAPIRA nećete dobiti odštetu

(Espreso/ N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.