DA LI STE ZNALI ZAŠTO SU GUME SAMO CRNE BOJE? Postoji nekoliko razloga za to
Zašto su auto gume uvek samo crne boje, Foto: RINA

ZANIMLJIVO

DA LI STE ZNALI ZAŠTO SU GUME SAMO CRNE BOJE? Postoji nekoliko razloga za to

Za izradu materijala potrebnog za izradu guma dodaju se silicijum, sumpor i drugi hemijski agensi

Objavljeno:

Kad su proizvođači automobila prvi put počeli praviti gume kakve poznajemo danas, bile su bele, prirodne boje sastojka koji im daje taj specifičan karakter. I dok svetle, šarene gume postoje, nikad baš nisu zaživele.

Dakle, zašto nedostatak raznolikosti?

Prirodni kaučuk bere se u obliku lateksa sa stabala kaučukovca. To je lepliva bela tečnost koja se skuplja posebnim zarezima na kori. Kako bi se pripremila za izradu guma, meša se s kiselinama koje podstiču da se stvrdne. Zatim se istisne i osuši od viška vode u ravne gumene listove.

Za izradu materijala potrebnog za izradu guma dodaju se silicijum, sumpor i drugi hemijski agensi koji variraju zavisno od količine trenja koju guma treba da ima u upotrebi.

Gume za trke s malom kilometražom zahtevaju veće trenje, a putne gume koje imaju veću kilometražu imaju i manje trenje. Sveukupno, u gumu na kraju ulazi i do 200 različitih sastojaka. To uključuje sintetičke polimere poput butadiena i halobutilne gume. Može se dodati čak 30 sintetičkih sastojaka. Na kraju, automobilske gume mogu imati samo 10% prirodne gume, ostalo su sintetičke smese i razna punila.

Ali bez obzira o kojoj se gumi radi, sastojak koji joj daje tu boju je nusprodukt nepotpunog izgaranja fosilnih goriva poput uglja i nafte. To je fini crni prah koji izgleda poput čađi. Razlika je u tome što se taj prah namerno proizvodi u kontrolisanim uslovima. Mnogo je finiji i sadrži preko 97% elementarnog ugljenika. Klasična čađ, s druge strane, je neželjeni nusproizvod s manje od 60% stvarnog ugljenika.

Kada se doda kao stabilizirajuće hemijsko punilo u gumu, čađ značajno povećava njenu otpornost na habanje i čvrstoću. Time guma dobija na dugotrajnosti.

Hemijski inženjeri otkrili su da bi guma napravljena bez čađe verovatno izdržala tek oko 8.000 kilometara. Za većinu vozača to bi značilo zamenu guma jednom do dva puta godišnje. Pomoću čađi većina guma traje najmanje 80.000 kilometara.

Osim što povećava ukupnu čvrstoću gume, crni prah nalik čađi otporan je na ultraljubičasto zračenje, stabilizuje gume protiv UV svetla i sprečava pucanje gume. Ujedno, taj prah pomaže u odvođenju toplote od određenih vrućih tačaka na gumi, posebno u gaznom sloju i čeličnim pojasevima. To znači da čak i dok se toplot nakuplja zbog trenja na putu i spoljnih temperatura, čađ smanjuje toplotna oštećenja na gumi i produžuje njen životni vek.

Nije utvrđeno da je neki drugi aditiv tako efikasan kao taj crni prah u zaštiti gume i produženju veka njenog trajanja. Iako su firme pod pritiskom da proizvode ekološki prihvatljivije proizvode, nove verzije materijala na biljnoj bazi pokazuju da bi moglo proći neko vreme pre nego što vidimo išta osim crnih guma. Takođe, crne gume takođe je puno lakše održavati čistim, prenosi 24sata.hr.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.