OVE STVARI MOMENTALNO IZBACITE IZ AUTOMOBILA: Ne smeju biti u vozilu kad je VRUĆINA, na JEDNU ne biste ni POMISLILI
Automobil, Foto: Profimedia

važno!

OVE STVARI MOMENTALNO IZBACITE IZ AUTOMOBILA: Ne smeju biti u vozilu kad je VRUĆINA, na JEDNU ne biste ni POMISLILI

Kada je automobil na direktnom suncu, unutra brzo postaje još toplije nego spolja, a temperature mogu da porastu i iznad 60 stepeni Celzijusa, a sve u vozilu se takođe brzo i intenzivno zagreva

Objavljeno:

U letnjim mesecima u automobilu može da bude neprijatno vruće. Ali pazite – neki svakodnevni predmeti koje neretko ostavljamo u vozilu mogu da eksplodiraju na vrućini.

Kada je automobil na direktnom suncu, unutra brzo postaje još toplije nego spolja, a temperature mogu da porastu i iznad 60 stepeni Celzijusa, a sve u vozilu se takođe brzo i intenzivno zagreva, piše portal N1.

Ovo može da izazove probleme ne samo ljudima i životinjama, koji leti nikada ne bi trebalo da borave u automobilu sa zatvorenim prozorima i vratima, već može biti podjednako opasno i za elektroniku – ako su mobilni telefoni, laptopovi itd. direktno izloženi suncu u zaključanom vozilu mogu čak i da eksplodiraju.

Litijum-jonske baterije, koje imaju visoko koncentrisanu energiju, povećavaju koncentraciju energije iznad kritičnog nivoa povećanjem toplote i može doći do eksplozivnog samozapaljenja.

Kola, Automobil, Ljubavnici
foto: Profimedia

Dezodorans, sprej protiv komaraca, sredstva za dezinfekciju ili gazirana pića mogu eksplodirati na temperaturama višim od 50 stepeni Celzijusa.

Stoga, nakon izlaska iz automobila, sve ove stvari treba odložiti u prtljažnik. Tamo je obično hladnije i predmeti su zaštićeni od direktne sunčeve svetlosti i toplote.

Bonus video:

04:10

ČETVRTINA AUTOMOBILA NEĆE PROĆI TEHNIČKI PREGLED?! Automehaničar šokirao: Ako ovako perete automobil, SPREMITE NOVAC ZA DELOVE

(Espreso/ N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.