KADA GROM UDARI U VAŠ AUTOMOBIL, NE PANIČITE: Potrebno je SLEDITE OVE KORAKE, za vozače kabrioleta POSEBNO PRAVILO
Grom, Foto: Dragana Udovičić

udar groma

KADA GROM UDARI U VAŠ AUTOMOBIL, NE PANIČITE: Potrebno je SLEDITE OVE KORAKE, za vozače kabrioleta POSEBNO PRAVILO

Kao vozač ili putnik, šta možete da učinite u takvoj situaciji?

Objavljeno:

Kada se desi udar groma u vozilo, šta se tačno događa? Elektricitet se širi kroz spoljašnji deo automobila i završava u zemlji, prateći put Faradejevog kaveza. Srećom, vozač i putnici su relativno sigurni, ali prethodni slučajevi su pokazali da postoji velika verovatnoća da će elektronika u automobilu biti oštećena, a snažan električni udar može čak izazvati koroziju lima i oštećenje boje.

Kao vozač ili putnik, šta možete da učinite u takvoj situaciji? Kada se nađete usred oluje, izbegavajte dodirivanje metalnih delova automobila ili unutrašnje strane okvira. Čak i ako ne pada kiša, preporučljivo je zatvoriti sve prozore vozila.

U slučaju udara groma, preporučuje se parkiranje automobila sa strane puta, isključivanje motora i izbegavanje dodirivanja bilo koje metalne površine unutar vozila, uključujući i radijo ili infotejment sistem. Ove mere će pomoći da se smanji rizik po vaše zdravlje.

Automobil
Automobilfoto: Jacques Alexandre / Alexandre Jacques / Profimedia

Ukoliko vozite kabriolet, preporučuje se podizanje krova jer to će delimično zaštititi automobil putem principa Faradejevog kaveza.

Bonus video:

04:45

SVOJIM OČIMA SAM VIDEO KAKO VOZE BICIKL U SUPROTNOM SMERU NA AUTO-PUTU Profesor Vujanić otkriva kako koristiti zaustavnu traku

(Espreso/ 24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.