ZAŠTO SU STARI AUTOMOBILI BOLJI OD NOVIH? Istraživanje odgovorilo na pitanje od miliona dolara, odgovor je SLEDEĆI
automobil, Foto: Printscreen/Youtube/ LUX Cars

automobili

ZAŠTO SU STARI AUTOMOBILI BOLJI OD NOVIH? Istraživanje odgovorilo na pitanje od miliona dolara, odgovor je SLEDEĆI

Iako u svetu postoji veliki broj istraživanja i anketa o kvalitetu vozila, svega je nekoliko onih koji imaju dugu tradiciju, a među njma je J.D. Power Initial Quality Study

Objavljeno:

Pad kvaliteta novih vozila i dalje je prisutan u industriji, pokazuje najnovije istraživanje, pa se zato može reći da novi automobili nisu kvalitetni kao nekada...

Iako u svetu postoji veliki broj istraživanja i anketa o kvalitetu vozila, svega je nekoliko onih koji imaju dugu tradiciju, a među njma je J.D. Power Initial Quality Study.

Istraživanje o kvalitetu vozila, problemima i kvarovima sprovedeno je na velikoj bazi ispitanika, vlasnika novih vozila. Šta pokazuje ovo istraživanje sprovedeno u SAD?

Pad kvaliteta novih vozila i dalje je prisutan u industriji. Treću godinu zaredom vlasnici prijavljuju sve više problema sa svojim novim automobilima.

Automobil
foto: Kineska medijska grupa

Uglavnom se radi o kvarovima i problemima vezanim za nove tehnologije. Sada dolazi najzanimljiviji deo – brendovi koji su godinama obično bili u donjem delu rangiranja došli su do vrha.

Mnogo je sitnica koje doprinose problemima kvaliteta novih automobila, osim problema sa multimedijalnim sistemom, tu su i kvarovi na kvakama na vratima (onim koje se uvlače u karoseriju), koje su sve češće u novim (električnim) automobilima, i bežičnim punjačima za mobilne telefone.

Studija rangira proizvođače automobila prema broju problema prijavljenih od strane vlasnika na 100 vozila. Ovi problemi uključuju bilo šta, od multimedije, kontrola i displeja, do sistema pomoći u vožnji, kao i novih pogonskih sklopova automobila.

Prosečan broj prijavljenih problema bio je 192 ove godine, u poređenju sa 180 prošle godine (2022) i 162 godine ranije (2021). Dakle, prema ovom istraživanju, kvalitet opada.

Chevrolet Camaro, Chevrolet, Automobil, Ševrolet
foto: Printscreen/Youtube/AutoTopNL

Iako su Tesla i Polestar zvanično izostavljeni iz studije jer nisu ispunili sve uslove, dva proizvođača električnih vozila imala su 257, odnosno 313 problema na 100 vozila. Ovo je znatno iznad proseka studije, odnosno nije baš dobra vest za ove proizvođače.

Zanimljivo je šta se desilo sa brendom Alfa Romeo, koji skoro da je dospeo na prvo mesto? Matična kompanija Stellantis je navodno uspela da unapredi svoje pojedinačne brendove kao što su Dodge i Alfa jer su mnogi modeli isti kao prošle godine i imali su vremena da ih poboljšaju.

Inače, tokom istraživanja ispituju se vlasnici novih vozila, odnosno vozila iz aktuelne modelske godine. Ove godine u anketi je učestvovalo više od 93 hiljade vlasnika automobila.

(Espreso/Kurir.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.