Kako se stavljaju lanci za sneg? Ovo će vam uštedeti silne pare, a gotovo je za 2 minuta! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

Zimski problem svih vozača

Kako se stavljaju lanci za sneg? Ovo će vam uštedeti silne pare, a gotovo je za 2 minuta! (FOTO) (VIDEO)

Postoji mnogo je vrsta lanaca i drugih sredstava za povećanje trakcije, pa je pre montiranja lanaca za sneg potrebno znati kako se to uopšte...
Objavljeno:

Šta ako auto ima pogon na svim točkovima?

U tom slučaju, pročitajte u uputstvu šta kaže proizvođač, pošto postoje različite vrste pogona na svim točkovima. Na primer, kod nekih vozila, bez obzira da li je reč o klasičnim automobilima ili SUV-ovima (džipovima), pri normalnoj vožnji „vuku“ samo prednji točkovi, dok zadnji priskaču u pomoć samo kada prednji počnu da proklizavaju.

Stoga po ovom pitanju ne možemo da damo konkretan odgovor – pratite preporuku proizvođača automobila!!!

Na primer, u uputstvu za Subaru Forester iz 2012. piše da klasični lanci za sneg nisu predviđeni za korišćenje zbog manjka prostora oko točkova, ali da mogu da se koriste druga sredstva za povećanje trakcije na snegu, pri čemu ih treba montirati samo na prednje točkove. Drugi primer je BMW X5, za koji se savetuje postavljanje (specijalnih) lanaca na zadnje točkove.

Maksimalna brzina sa lancima na točkovima?

Ne prelazite brzinu od 50 km/h, mada je često i to previše. Uostalom, montirali ste ih zbog toga što su uslovi na putu izuzetno loši, pa u skladu s tim treba i prilagoditi brzinu.

foto: AP / Visar Kryeziu

Mogu li lanci za sneg da puknu?

Mogu – ako vozite suviše brzo, nalećete na deonice sa „ogoljenim“ asfaltom, niste ih pravilno montirali, niste ih dovoljno zategli, imate neodgovarajuće lance... Kada puknu, mogu da naprave ozbiljnu štetu na automobilu.

Koje lance da kupim?

Postoje različite vrste lanaca i drugih sistema za povećanje trakcije, od kojih su neki namenjeni npr. alu felnama sa niskoprofilnim gumama ili vozilima kod kojih ima veoma malo prostora između točkova i rubova krila i točkova i elemenata kočnica i vešanja, pa se dobro informišite i u skladu sa tehničkim uslovima i svojim finansijskim mogućnostima nabavite one koji vam (najviše) odgovaraju.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.