Kako se stavljaju lanci za sneg? Ovo će vam uštedeti silne pare, a gotovo je za 2 minuta! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

Zimski problem svih vozača

Kako se stavljaju lanci za sneg? Ovo će vam uštedeti silne pare, a gotovo je za 2 minuta! (FOTO) (VIDEO)

Postoji mnogo je vrsta lanaca i drugih sredstava za povećanje trakcije, pa je pre montiranja lanaca za sneg potrebno znati kako se to uopšte...
Objavljeno:

Da li auto treba da se podiže na dizalicu da bi se postavili lanci za sneg?

Ne, možete da ih montirate bez korišćenja dizalice.

Zašto na neke automobile ne smeju da se montiraju lanci za sneg?

Uglavnom je reč o modelima kod kojih nema mnogo prostora oko točkova, pa u slučaju korišćenja klasičnih lanaca može doći do raznih oštećenja. Međutim, i za ovaj problem postoji rešenje u vidu drugih sredstava za povećanje trakcije, tj. sistema koji predstavljaju napredniju (i skuplju) vrstu lanaca za sneg.

Montiranje manjih točkova (npr. i felne i gume uže i manjeg prečnika) može ponekad (!) da reši problem, ali i tada treba imati u vidu da ukoliko ima dovoljno prostora između lanaca i rubova krila, to ne znači da ima dovoljno prostora sa zadnje strane točka - do delova kočnica i elemenata oslanjanja. Zato sa promenom dimenzija guma treba biti veoma pažljiv.

Inače, proizvođači savetuju da prilikom promene dimenzija guma, razlika u prečniku ne bude veća od 3%, maksimalno do 5%. Više o ovoj temi možete da pročitate u tekstu: Sve što sam želeo da znam o gumama

foto: AP / Hussein Malla

Na koje točkove se postavljaju lanci za sneg?

Postavljaju se na pogonske točkove. Istina, neki savetuju da je važnije postaviti lance na zadnje točkove iako auto ima prednju vuču, kako u krivinama ne biste izgubili kontrolu nad zadnjim delom automobila.

Ovakav stav ima donekle smisla, ali osnovna svrha lanaca je da pomognu pogonskim točkovima da vuku/guraju automobil, a ne da opušteno jurite po krivinama.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.