TENISERKA SE GUŠILA OD DIMA, PALA USRED MEČA: Jezivi uslovi u Melburnu zbog požara! Početak AO pod znakom pitanja!
Dalila Jakupović je pala usled gušenja od zagađenog vazduha, Foto: Printscreen/Twitter/@ESPNAusNZ

Mnogi mečevi su otkazani

TENISERKA SE GUŠILA OD DIMA, PALA USRED MEČA: Jezivi uslovi u Melburnu zbog požara! Početak AO pod znakom pitanja!

Šarapova je prekinula egzibiciju zbog zagađenosti vazduha, Eženi Bušar zvala lekara u pomoć, treninzi otkazani, mečevi prekidani

Objavljeno:

Kvalifikacije za prvi teniski Gren slem turnir u sezoni, Otvoreno prvenstvo Australije, počele su u Melburnu uprkos lošem kvalitetu vazduha i izmaglici dima uzrokovanim velikim požarima.

U Australiju uz ogromne vrućine, gde se temperatura podiže i preko 40 stepeni Celzijusovih, vazduh je izuzetno zagađen usled stravičnih ogromnih požara u kojima je stradalo 28 ljudi, ugrožene na hiljade ljudi i biljni i životinjski svet.

Vazduh je pun dima, što pokazuje i fotografija panorame grada koju je načinio muž srpske teniserke Jovane Jakšić, sada Jović.

- Gust dim je danas nad Melburnom sa indeksom od 407 zagađenosti vazduha i sa opassnim uslovima napolju. Nisam siguran kako se mogu igrati mečevi danas, pošto kvalifikacije treba da startuju uskoro - poručio je on.

Treninzi tenisera su u jednom trenutku morali da se prekinu, ali su kvalifikacije ipak počele uprkos žalbi najmanje jedne teniserke koja je morala da preda svoj meč.

Užasno izgleda nebo nad Melburnom
Užasno izgleda nebo nad Melburnomfoto: EPA/Michael Dodge

Marija Šarapova igrala je u Melburnu egzibicioni meč sa Laurom Zigemund iz Nemačke. Teniserke su se mučile zbog velike vrućine i dima, a meč je prekinut u drugom setu pri rezultatu 5:5.

- Obe su osećale dim i morali smo da prekinemo meč - rekao je glavni sudija meča.

U Melburn parku, Dalila Jakupović iz Slovenije igrala je u kvalifikacijama protiv Stefani Fegele, u jednom trenutku pala je na kolena i počela da kašlje. Imala je problema sa disanjem i morala je da preda meč, u kome je vodila sa 1:0 u setovima i bila je na poen od taj brejka u drugom setu.

- Plašila sam se da ću se onesvestiti. Nemam astmu i nikada nisam imala problema sa disanjem. Ja u stvari volim toplo vreme. Pomogao mi je fizio i mislila sam da će mi biti bolje. Ali, u poenima koji su duže trajali, nisam mogla da dišem i pala sam - rekla je Jakupović.

On je rekla i da "nije fer" što je od tenisera traženo da igraju u takvim uslovima.

- To za nas nije zdravo. Bila sam iznenađena, mislila sam da danas nećemo igrati, ali nemamo mnogo izbora - dodala je ona.

I Eženi Bušar je tražila pomoć lekara
I Eženi Bušar je tražila pomoć lekarafoto: EPA/Michael Dodge

Eženi Bušar je tražila u više navrata pomoć lekara u meču protiv Ju Sjaodi, u kome je pobedila sa 4:6, 7:6, 6:1. Takođe, Kineskinja je u jednom trenutku pozvala svog trenera. Bušar je rekla da će u sredu trenirati u zatvorenom.

- Bilo mi je teško da dišem, osećala sam mučninu. Kako je meč odmicao uslovi su se pogoršavali. Kao sportisti moramo da budemo vrlo pažljivi, naše zdravlje je jedno od najvažnijih stvari. Nije idealno igrati u ovakvim uslovima. Baš kao što postoji pravilo o vrućini, trebalo bi da se uvede pravilo o kvalitetu vazduha - navela je ona.

Organizatori su saopštili da su doneli odluku o odigravanju mečeva koristeći podatke na licu mesta, uz konsultacije sa lekarskim timom Australijan opena, Biroom za meteorologiju i naučnicima iz Agencije za zaštitu životne sredine države Viktorija.

Građanima se savetuje da nose maske kad izlaze iz kuće
Građanima se savetuje da nose maske kad izlaze iz kućefoto: AP

Kvalitet vazduha u Melburnu ocenjen je kao "veoma loš". Vlasti očekuju da će kvalitet vazduha ići od "veoma lošeg do opasnog" najmanje do srede uveče.

Usled svega ovoga što se događa, neki čak spekulišu i da li će početak Australijan opena biti odložen.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.