ĐOKOVIĆ (2011-2019) VS FEDERER (2001-2010): Rodžer ne može ni da priđe Novaku! Ova tabela možda reši ko je najbolji
Zanimljivo poređenje učinka Novaka Đokovića u ovoj i Rodžera Federera u prošloj deceniji, Foto: EPA/Ian Langsdon/EPA/Will Oliver

Obavezno pogledajte

ĐOKOVIĆ (2011-2019) VS FEDERER (2001-2010): Rodžer ne može ni da priđe Novaku! Ova tabela možda reši ko je najbolji

Jedan od ljubitelja tenisa je napravio zanimljivo poređenje između najboljeg tenisera u prošloj i najboljeg tenisera u ovoj deceniji

Objavljeno: 16:02h

Dugo već traje polemika u javnosti, a posebno među obožavateljima, ko je najbolji teniser ikada. Svi su saglasni da je to neko od "Velike trojke" koja dominira svetskim tenisom poslednjih petnaestak godina i više.

Jednostavno, niko nikada nije uspeo da dostigne taj nivo tenisa koji su nam prižali Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Međutim, dok je Federer obeležio prethodnu deceniju, Rafael Nadal uhvatio deo obe, nema nikakve sumnje da je poslednju deceniju ovog veka, odnosno 10-te, obeležio Novak Đoković.

Od 2011. godine pa na ovamo jednostavno kada se pogledaju titule, nivo igre, osvojeni trofeji, pobede i sve ostalo, niko ne može da parira najboljem srpskom teniseru.

Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal
Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadalfoto: ATP

Možda se deo svetske teniske javnosti neće složiti, ali ako se posmatraju svi parametri nema sumnje da je Srbin najbolji teniser ove decenije.

Usled svega toga jedan ljubitelj tenisa je napravio i zanimljivo poređenje, koje se može uzeti u obzir i kada govorimo o najboljem teniseru ikada.

Reč je o poređenju između Rodžera Federera koji je zvanično bio proglašen za najboljeg igrača prošle decenije (2001 - 2010) i šta je sve on postigao u periodu od tih 10 godina, i između Novaka Đokovića i šta je sve on postigao od 2011. do 2019. godine.

A zahvaljujući ovom fanu možemo da vidimo da je u ovoj deceniji srpski teniser postigao daleko više nego što je to slučaj sa Federerom u prethodnoj deceniji.

Đoković je ispred Federera u brojnim statističkim kategorijama ili su makar izjednačeni.

Tako su recimo obojica po 5 puta završavali godinu kao najbolji teniseri sveta i svaki je u svojoj deceniji osvojio po 15 Gren slem titula.

Međutim, Đoković je proveo daleko više nedelja u ovoj deceniji na prvom mestu ATP liste (275) dok je Federer u prošloj deceniji bio 264 nedelje prvi reket planete.

Isto tako je srpski as bolji i po broju nedelja u Top 2 i u Top 3 igrača sveta.

Đoković je u ovoj deceniji osvojio 30 Masters turnira, a Federer u prošloj svega 16.

Novak u ovoj deceniji ima čak 42 pobede nad Top 3 igrača planete, a Federer samo 16. Srbin ima i više pobeda nad Top 5 i nad Top 10 igrača sveta.

Jedina kolona u kojoj je Švajcarac bolji jeste ukupan broj pobeda koje su ustvarene u jednoj deceniji.

Ipak, ova tabela jasno govori u korist Đokovića kada je reč o raspravama o najboljem svih vremena, mada, i dalje mora da prestigne Rodžera po ukupnom broju Gren slem titula.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.