ĐOKOVIĆEV NOVI TRENER OSVOJIO PREKO 50 TITULA: Najbolja moguća odluka za Novaka i Srbiju
Novak Đoković, Foto: EPA/Richard Wainwright

VREME JE

ĐOKOVIĆEV NOVI TRENER OSVOJIO PREKO 50 TITULA: Najbolja moguća odluka za Novaka i Srbiju

Tandem koji obećava

Objavljeno: 10:38h

Najbolji teniser sveta Novak Đoković se trenutno nalazi u Monte Karlu gde ga očekuju novi izazovi u karijeri.

Uz njega je nekadašnji selektor teniske reprezentacije Srbije Nenad Zimonjić, a iako nema zvaničnih potvrda da će se priključiti njegovom timu, to je izvesno.

Mnogi smatraju da vlasniku 24 Grend slem titule nije ni potreban trener u ovaj fazi karijere, međutim, vreme će reći svoje.

I sam Goran Ivanišević smatra da trenurno nema boljeg čoveka koji bi svojim iskustvom i teniskom filozofijom uticao na Novaka.

Iskusni as i dalje može biti dobar sparing partner, a činjenica da nam se bliže Olimpijske igre dodatno daje na značaju ovoj saradnji, makar bila i kratkotrajna.

Đoković i Zimonjić
Đoković i Zimonjićfoto: EPA/BIANCA DE MARCHI

Nema potrebe govoriti o tome da su Nenad i Novak pre svega dobri prijatelji, a jedna izjava potencijalnog naslednika Gorana Ivaniševića otkriva da mu je već posle Australijan Opena bilo jasno da nešto ne štima.

- Svakome je pomoć potreba, tako i Novaku. Što je kvalitetniji stručni tim, to će biti lakše igračima da nađu rešenje. U finalu Australian opena, Sinerovom timu nije bilo lako, posle starta Medvedeva od 2:0 u setovima, jer je Italijan morao na terenu da preokrene rezultat tokom meča. Tu smo na delu videli njegov kvalitet i mentalnu stabilnost, ali i ono nešto što govori da je spreman za velika dela - rekao je Zimonjić i dodao:

- Do sada su jedini teniseri koji su uspeli pobediti Novaka na Grend Slem turnirima Medvedev na US Openu, Alkaraz na Vimbldonu i Siner na Australian Openu. Za mene, Novak će i dalje biti neosporni favorit broj jedan na svim turnirima koje odluči da igra ove sezone. Ova nova situacija predstavljaće mu izazov i motivaciju, ali istovremeno će se suočiti s težim zadatkom jer ova trojica tenisera čvrsto veruju da imaju šanse da ga pobede na svim nadolazećim turnirima - rekao je Zimonjić.

Zimonjić kao igrač i trener

Osvojio je preko pedeset titula u muškoj i mešovitoj konkurenciji dubl, a 17. novembra 2008. je došao na prvo mesto ATP liste u konkurenciji parova. Ukupno je u karijeri boravio 50 nedelja kao broj 1.

Zajedno sa kanadskim teniserom Danijelom Nestorom osvojio je Vimbldon 2008. i 2009, Rolan Garos 2010, ATP Završni šampionat 2008. i 2010, kao i još veliki broj ATP titula sa njim i sa ostalim partnerima.

Nenad Zimonjić
Nenad Zimonjićfoto: Beta/Srđan Stevanović

U mešovitom dublu osvojio je Otvoreno prvenstvo Australije 2004. i 2008, Rolan Garos 2006. i 2010, kao i Vimbldon 2014.

Rekorder je po broju mečeva za selekciju Srbije, po broju nastupa i pobeda u parovima. Neko vreme je istovremeno bio i igrač i selektor reprezentacije. Zajedno sa saigračima osvojio je titulu u Dejvis kupu 2010.

Zimonjić je kao selektor reprezentacije Srbije predvodio državni tim u osvajanju premijernog ATP kupa 2020. godine, pobedom u finalu protiv Španije rezultatom 2:1

Reprezentacija

Do skoro je bio prvi na večnoj lisi nacionalnog tima kada ga je smenio upravo Novak Đoković.

U Dejvis kupu ima odnos 30:18 u parovima i 13:12 pojedinačno, a u periodu 2003–2004 je bio paralelno i selektor.

U maju 2009. Nenad Zimonjić je uz Janka Tipsarevića i Viktora Troickog kao član reprezentacije Srbije osvojio Svetski kup u Diseldorfu pobedom nad reprezentacijom Nemačke u finalu rezultatom 2:1. Isti uspeh je ponovio 2012. gde je u finalu savladana Češka.

U decembru 2010. je zajedno sa ostalim partnerima iz reprezentacije trijumfovao u finalu Dejvis kupa u Beogradskoj areni, a tri godine kasnije je došao do finala. Četiri puta je nastupio na Olimpijskim igrama a najbolji rezultat mu je četvrtfinale muških parova u Londonu 2012.

Najavio je nastavak karijere 2023. godine nakon pauze posle operacije oba kuka.

Od 2020. više nije selektor Srbije, pošto ga je na tom mestu smenio Viktor Troicki, a Zimonjić je javno razjasnio ovu odluku koja je mnoge šokirala.

- Veoma sam iznenađen odlukom igrača da me smene sa mesta selektora Dejvis kup tima Srbije! Imao sam želju da nastavim sa radom na toj poziciji, sa čime su igrači bili upoznati, kao i sa rokovima za prijavu novih kandidata javnog konkursa. Nakon isteka roka za prijavu, 24. oktobra, saopšteno mi je od strane TSS da sam jedini kandidat koji je ispunio sve uslove za novog selektora. U prilog tome idu odlični rezultati Srbije koji su postignuti za vreme mog mandata, sjajne atmosfere u timu, kao i moje znanje i iskustvo stečeno tokom 26 godina nastupanja za reprezentaciju - napisao je Zimonjić na Tviteru, pa nastavio:

Zimonjić, Troicki i Krajinović
Zimonjić, Troicki i Krajinovićfoto: Starsport©

- Telefonskim pozivom 1. novembra Viktor Troicki me je obavestio da su igrači imali sastanak tog dana u Parizu i da su izrazili želju da on bude novi selektor, bez objašnjenja i konkretnih razloga zašto me smenjuju. Napominjem da igrači nisu sa mnom razgovarali ni u jednom momentu o eventualnim problemima, nezadovoljstvu ili o mogućoj promeni selektora. Tokom svih ovih godina trudio sam se da pomognem svim našim igračima i budem im podrška u svakom trenutku, ne samo na Dejvis kup takmičenjima već u svakoj situaciji (imao sam odličnu komunikaciju sa svima, podržavao ih, pratio njihov razvoj i bio uvek tu za njih da im pomognem). Nekoliko dana kasnije, 3. novembra, saznao sam da su igrači naknadno dostavili molbu TSS-u da Troicki bude novi selektor. Mesec dana nakon završetka roka za prijavu, 25. novembra mi je saopšteno od strane TSS-a da je Upravni odbor doneo odluku da produži rok za konkurs do naredne subote...

Bilo kako bilo pred Novakom i reprezentacijom Srbije su veliki izazovi, a ovaj tandem obećava pred nastavak sezone, ali i ono najvažnije - Pariz 2024!

Bonus video:

00:23

NOVAK ĐOKOVIĆ NA PREMIJERI FILMA O NIKOLI PILIĆU

(Espreso sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.