TENISKA LEGENDA BEZ USTRUČAVANJA: "Trka za titulu GOAT je zbog Novaka potpuno mrtva"
Foto: EPA/Alessandro Di Marco

iskreno

TENISKA LEGENDA BEZ USTRUČAVANJA: "Trka za titulu GOAT je zbog Novaka potpuno mrtva"

Srbin oduševljava svet iz dana u dan

Objavljeno:

Prema Patriku Muratogluu, rasprava o tome ko je najbolji teniser svih vremena definitivno je zaključena.

On ističe da je Novak Đoković u nedavno završenoj sezoni osvojio sedam titula, uključujući tri Grend slem trofeja, te da je stigao do finala na Vimbldonu.

Muratoglu upoređuje ovu sezonu s Đokovićevom 2015. godinom, kada je takođe osvojio tri Grend slema i ATP finale, završivši godinu kao prvi na svetu.

Ipak, prema njegovom mišljenju, ova poslednja sezona Đokovića je čak i bolja od one pre osam godina.

"Interesantno je razmišljati da je Novak iz 2023. bolji igrač nego Novak iz 2015. Mislim da je danas stvarno bolji. Igra mu je evoluirala, samopouzdanje je veće, igrao je mnogo mečeva. Njegova igra je, ako se gleda u odnosu na protivnike, bila na daleko viem nivou, a fizički nije padao. Da jeste, onda bi Novak iz 2015. bio bolji nego ovaj sada. Mislim da su njegovi fizički nivoi isti. Jednako je brz, fleksibilan, u rabnoteži je kada se sprema na udarac, otporan je. Da, danas je bolji igrač", smatra Muratoglu.

Francuski stručnjak kaže da je zapanjen da je srpski teniser bio u stanju da tako dugo dominira svetskim tenisom.

"Ova 2023. mu je jedna od najboljih u karijeri. Jednako dobra kao one najbolje koje je imao, na primer ta 2015. godina, što je blesavo i pomisliti, jer ima nepunih desetak godina između te dve sezone. Nečuveno je šta on radi sa 36 godina", dodao je.

Vlasnik popularne teniske akademije i nekadašnji saradnik Holgera Tunea i Stefanosa Cicipasa, kao i bivši trener Serene Vilijams, kaže da je jako teđko tako dugo opstati na vrhu.

"Nikada u istoriji tenisa nisam video nekog da je na vrhuncu igre sa 36 godina, Jer je to obično bilo sa 26 ili 28. To je cela karijera na vrhu. Imao je godinu ili dve koje su bile teške, ali većinu karijere je proveo na vrhuncu igre, iako je igrao u istoj eri kao Rodžer i Rafa, što samo govori koliko je neverovatno dominantan igrač", kaže Patrik.

Za njega nema dileme kada se priča o "GOAT tituli".

"Čuvena debata oko toga ko je GOAT je potpuno mrtva posle ove neverovatne godine, još tri slema i jednog finala. On drži gotovo sve rekorde, po broju mastersa, nedelja na prvom mestu, broju grend slem titula i još igra, još je na vrhu", poručio je Muratoglu.

Još jedna stvar je po njemu primetna.

"Često čujem kako je ono što je Rodžer uradio od 2017. do 2019. jednako dobro onom što Novak radi sada. Kao i da je Rožder bio bolji igrač 2017, 2018. i pre toga. Ipak mislim da postoji važna razlika. Rodžer jeste bio 2018. bolji nego pre iz jednog razloga. Bekhenda. Doneo je važnu odluku, počeo je lopticu ranije da udara sa bekhend strane, da vraća ravno, pre nego slajsom, sistematski. To je napravilko veliku razliku. Ali Rodžer sa 36, 37 nije bio u stanju da osvoji tri od četiri grend slem titule i da bude stalan tokom godine i iznad svoj ostalih igrača. To se nije desilo. Razlika je u tome što je Novak danas jednako fizički dobar kao i sa 26. To je velika razlika. Kada ste na tom fizičkom nivou, možete da budete stalni tokom godine i pobeđujete najbolje igrače na konstantnoj osnovi. Tu je zaista velika razlika", zaključio je Muratoglu.

Bonus video:

00:14

Novak i Goran Ivanišević

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.