NAJVREDNIJA NA CELOM SVETU: Jelena Đoković zablistala na velikom događaju, a Stefan sve oduševio! (FOTO)
Jelena Đoković je organizovala još jedan kulturni događaj za pamćenje u Srbiji, Foto: Dalibor Danilović

nezaboravno veče

NAJVREDNIJA NA CELOM SVETU: Jelena Đoković zablistala na velikom događaju, a Stefan sve oduševio! (FOTO)

Prisutne zvanice u ime Novak Đoković Fondacije je pozdravila globalna direktorka i suosnivačica Jelena Đoković

Objavljeno:

Novak Đoković Fondacija je priredila još jedan kulturni događaj za pamćenje u Srbiji – u slavu vrhunskog muzičkog i kreativnog umeća - koncertom priređenim u čast ekskluzivne promocije “Violine od osmijuma” - navrednije nove violine sveta.

U rukama proslavljenog srpskog violiniste Stefana Milenkovića, ovaj jedinstveni instrument – kreacija na događaju prisutnog proslavljenog konstruktora Edgara Rusa iz Austrije - dobio je još više na vrednosti kroz posebno osmišljeni koncertni program, izveden za ovu priliku pred odabranim zvanicama Fondacije.

Prisutne zvanice u ime Novak Đoković Fondacije je pozdravila globalna direktorka i suosnivačica Jelena Đoković - naglasivši zadovoljstvo Fondacije povodom organizacije ovog značajnog događaja globalnog profila za promociju istaknutih kulturnih vrednosti koje inspirišu i podstiču kreativnost kroz sve generacije – i u našoj zemlji.

1 / 5 Foto: Dalibor Danilović

Stefan Milenković i pet od najtalentovanijih mladih violinista naše zemlje – Adrijana Durmišević, Teofil Milenković, Olivera Mitrović, Lana Zorjan i Sofija Glavičić – izveli su kraći koncert koji je oduševljenoj publici predstavio kompozicije Frica Krajslera - "Recitativo i Scherzo" (violina solo), Petra Iliča Čajkovskog - "Melodija" (uz klavirsku pratnju pijanistkinje Hilde Švan), Georga Filipa Telemana – “Koncert u D Duru za četiri violine” (Adagio-Allegro, Grave, Allegro) i Antonia Vivaldija – “Koncert za četiri violine u B molu” (Allegro, Largo, Larghetto, Allegro).

Violina od osmijuma - retkog plemenitog metala kristalnog sjaja i kvaliteta za čini nastanak je Edgaru Rusu trebalo čak 32 meseca – posle Beograda nastavlja putovanje na turneji koja će – pre konačne aukcije – obići 17 vodećih globalnih destinacija na kojma će ovo remek-delo konstrukcije muzičkih instrumenata biti predstavljeno posredstvom Pošte Austrije – glavnog logističkog partnera projekta.

Edgar Rus, Stefan Milenković
foto: Dalibor Danilović

Detalje o nastanku idejnog i konstruktorskog projekta i procesu izrade “Violine od osmijuma” lično je preneo sam Edgar Rus u obraćanju prisutnoj publici.

Srećni smo što je Novak Đoković Fondacija imala jedinstvenu priliku da – pored vodećih svetskih metropola – priredi prezentaciju ovog umetničkog i muzičkog remek-dela, “Violine od osmijuma” i u Beogradu i Srbiji – čime se na najlepši mogući način daje posebna važnost našoj umetničkoj sredini u smislu prepoznavanja njenog doprinosa u kreiranju svetske kulturne baštine. Umetnost čini čoveka bogatim, i želja Fondacije je da organizacijom ovog i narednih događaja sadržajno obogatimo našu kulturnu scenu. Predstavljanje ovakvih vrednosti i inspiracija koju one pružaju našim kulturnim stvaraocima i poslenicima jedna je od najvažnijih naših misija naše – sa ciljem stvaranja lepšeg i boljeg sveta uz umetnost, plemenitost i humanost – u kome Srbija ima aktivnu i priznatu ulogu. Želela bih da se u ime Fondacije Novak Đoković posebno zahvalim njenom velikom prijatelju Stefanu Milenkoviću, koji prenosi izuzetno znanje i umeće na svoje studente - neke od najperspektivnjih mladih muzičara Srbije koje smo večeras pozdravili na sceni. Zahvaljujem se i cenjenim partnerima i prijateljima Fondacije i projekta - koji su nas podržali u njegovoj organizaciji”, izjavila je Jelena Đoković, globalna direktorka Novak Đoković Fondacije.

Nastup na ovoj violini za mene predstavlja uzbudljivo iskustvo, jer je ona umetnički eksperiment koji objedinjuje nekoliko velikih, divnih i važnih zanata - graditeljstvo violina i juvelirstvo. Svirati na novoj violini donekle podseća na to kad sednete u nova kola, potrebno je navići se - a sa instrumentom je to daleko kompleksnije. Iz razgovora sa majstorom Rusom sam saznao da ju je gradio po tradicionalnim principima, ali je uzimao u obzir kako će da estetski uradi elemente a da pritom sačuva suštinu instrumenta, jer violina treba da stvara zvuk - a ne da bude samo ukras. Mislim da je to uspeo veoma dobro da spoji. Važnost turneje koja predstavlja violinu od osmijuma podiže svest o muzici i umetnosti, što je svima nama potrebno”, rekao je naš proslavljeni violinista Stefan Milenković, i dodao da je “događaj u organizaciji Novak Đoković Fondacije velika pomoć i inspiracija, kao što je to i sam njen rad, koji ga motiviše da i on sledi njen primer - i krene malim koracima u tom pravcu.”

Bonus video:

00:24

Jelena Đoković na koncertu Aleksandre Prijović u Nišu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.