SVITOLINA RATUJE DALJE: "Ne mogu biti jasnija - dok RUSKA VOJSKA ne izađe iz UKRAJINE i ne vratimo teritorije..."
Elina Svitloina na meču sa Viktorijom Azarenkom, Foto: EPA/Adam Vaughan

ne odustaje

SVITOLINA RATUJE DALJE: "Ne mogu biti jasnija - dok RUSKA VOJSKA ne izađe iz UKRAJINE i ne vratimo teritorije..."

Posle rođenja moje kćerke, ovo je najsrećniji momenat u mom životu - rekla je Svitolina

Objavljeno:

Elina Svitolina je posle velike drame sa 2:6, 6:4, 7:6 i 11:9 u supertajbrejku pobedila Viktoriju Azarenku u osmini finala Vimbldona, ali tu nije bio kraj uzbuđenjima.

Ukrajinka je pre meča potvrdila da neće pružiti ruku Beloruskinji jer "ne želi da zbog gomile lajkova izda svoju zemlju", iako ovim stavom pokazuje diskriminaciju prema koleginicama samo zato što su nacionalnosti zemlje koja učestvuje u invaziji na Ukrajinu (a izjasnile su se da su protiv rata).

Svitolina nije htela da pruži ruku ni Arini Sabalenki kada ju je ova pobedila na Rolan Garosu i čekala na mreži, zbog čega joj je publika zviždala. Rekla je da nije znala zašto je Sabalenka uopšte čekala kad je jasno rekla da joj neće pružiti ruku.

Azarenka je, znajući ovo, odmah po okončanju meča, otišla do sudije, pa na svoju stolicu. Zbog toga se ona našla na udaru publike i izviždana je dok je napuštala teren, iako nije ta koja neće da se rukuje.

Viktorija Azarenka
foto: EPA/Adam Vaughan

Svitolini ovo nije smetalo uopšte.

- Već sam više puta rekla da sve dok ruske trupe ne napuste Ukrajinu i mi povratimo svoje teritorije, neću se rukovati. Tako da je moj stav vrlo jasan. Ne znam koliko jasnija mogu da budem - rekla je ona.

- Lično, mislim da teniske organizacije moraju da izađu sa stavom da neće biti rukovanja između ruskih, beloruskih i ukrajinskih igrača. Ne znam da li ljudima možda nije jasno. Neki zapravo ne znaju šta se dešava. Tako da mislim da je ovo pravi način da se to reši - dodala je Elina.

Elina Svitolina
foto: EPA/Adam Vaughan

Dok je ruskim i beloruskim igračima zabranjeno da se takmiče na Vimbldonu 2022. godine, ta odluka je poništena ove godine. Svitolina, međutim, želi da nije.

- Prošle godine je to bila jasna poruka sa Vimbldona. Ove godine je promenjena zbog raznih pritisaka. Da, već sam odgovorila na ovo pitanje, prvog dana u medijima, da ne podržavam baš tu promenu - izjavila je Ukrajinka.

Svitolina se i rasplakala tokom intervjua na terenu.

- Razmišljala sam da kod kuće ima mnogo ljudi koji gledaju i navijaju za mene. Znam koliko im to znači svaki trenutak sreće. Samo sam razmišljala da je teško vreme u Ukrajini, a ja sam ovde i igram pred vama. Ne mogu da se žalim, samo moram da se borim i pokušam da osvojim svaki poen. Na kraju, evo me, pobedila sam.

Elina Svitolina
foto: EPA/Adam Vaughan

- Posle rođenja moje kćerke, ovo je najsrećniji momenat u mom životu. Bilo je izuzetno teško, ali sam čula da je publika uz mene – malo je falilo da zaplačem. Mučila sam se, ali zaista sam želela da pobedim danas. Kada igram protiv Rusa ili Belorusa, osećam veći pritisak da ih nadigram, da donesem tu malu pobedu za Ukrajinu na neki način.

Elina Svitolina će u utorak u četvrtfinalu igrati protiv prve teniserke sveta, Ige Švjontek, koja je bila najglasnija u podršci Ukrajincima, ali i zahtevu da se Rusi i Belorusi suspenduju.

Bonus video:

01:15

Uništen mural posvećen najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću u Orahovcu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.