ŠTA SVE POBEDA NAD RUDOM DONOSI NOVAKU ĐOKOVIĆU? Rušenje 2 REKORDA, približavanje trećem i povratak na tron!
Novak Đoković, Foto: EPA/CAROLINE BLUMBERG

istorija čeka

ŠTA SVE POBEDA NAD RUDOM DONOSI NOVAKU ĐOKOVIĆU? Rušenje 2 REKORDA, približavanje trećem i povratak na tron!

U centru pažnje je činjenica da bi Novak trijumfom došao do svog 23. grend slem pehara, ali još je mnogo toga u igri...

Objavljeno: 12:51h
Nedeljko Đukić

Novak Đoković ove nedelje na stadionu "Filip Šatrije" u finalu Rolan Garosa protiv Kaspera Ruda igra za osvajanje ne samo još jednog grend slema, već ispisivanje brojnih stranica istorije tenisa, kao i približavanje jednom apsolutnom rekordu.

U centru pažnje je činjenica da bi Đoković trijumfom došao do svog 23. grend slem pehara čime bi se izdvojio kao rekorder u muškoj singl konkurenciji (trenutno Rafael Nadal i on imaju po 22).

Prvu priliku je propustio kada su Rafa i Novak, ali i Rodžer Federer imali po 20 slemova, a Nole u finalu Ju-Es opena 2021. izgubio od Danila Medvedeva i ujedno propustio priliku da postigne kalednarski grend slem (sva četiri mejdžora u istoj sezoni).

Novak Đoković
foto: EPA/FAZRY ISMAIL

To je ujedno rekord i u ženskoj singl konkurenciji ako računamo samo Open eru (od 1968. godine), ali ako pogledamo celu istoriju tenisa, rekorderka je Margaret Kort. Legendarna Australijanka ima 24 mejdžora u singl konkurenciji (Serena Vilijams je dugo jurila, ali je ostala na 23). Uz to, neponovljiva Kort je osvojila 19 grend slemova u dublu i 21 u miksu, pa ukupno ima neverovatnih 64!

Margaret Kort
foto: Profimedia

Đoković bi pobedom nad Rudom osvojio svoj treći Frenč open i tako postao prvi teniser u istoriji sa bar tri trofeja sa svakog grend slema - Nadal i on trenunto imaju po dva sa svakog. Među teniserkama, pomenute Kort i Vilijams, kao i Štefi Graf, imaju po tri trofeja sa svakog mejdžora.

Iz prethodnih šest finala Rolan Garosa, Đoković je tri puta gubio od Nadala, jednom od Stena Vavrinke, a "Kup musketara" je osvajao pobedama nad Endijem Marejom (2016) i Stefanosom Cicipasom (2021) - oba puta posle preokreta.

Novak Đoković, Novak Đoković Rolan Garos
foto: Profimedia

Tako je Nole u petak trijumfom nad Karlosom Alkarasom postao prvi igrač sa minimu sedam finala na svakom od četiri mejdžora.

I za kraj podsećamo da bi Novak osvajanjem 2.000 poena vratio prvo mesto na ATP listi, a onda ni brojka od 400 nedelja na vrhu ne bi bila daleko. Mada, taj apsolutni rekord već poseduje...

Bonus video:

01:16

NOVAK NOSIO MAJCU SA NEOBIČNIM NATPISOM?! U domu Đokovića veliko veselje povodom rođenja malog Aleksandra! RODITELJI PRESREĆNI

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.