Ovaj život je totalno odlepio: Zajedno preživeli Titanik, a onda se sastali u finalu US opena! (FOTO)
Foto: Wikimedia Creative Commons

E, to se zove priča!

Ovaj život je totalno odlepio: Zajedno preživeli Titanik, a onda se sastali u finalu US opena! (FOTO)

Dik Vilijams i Karl Ber zauvek će ostati zapamćeni ne samo po podvizima na teniskom terenu, već i po zome što su preživeli najveći brodolom u istoriji i doživeli da se sastanu u finalu jednog od najprestižnijih teniskih turnira
Objavljeno:

Ber je prvi put sreo Vilijamsa na brodu Karpatija, a tri meseca kasnije su zajedno igrali na terenu Longvud kriket kluba u blizini Bostona. Vilijams, dečak čudo, imao je neverovatno leto, osvojivši nacionalno prvenstvo na šljaci, prvenstvo u nacionalnom mešovitom dublu i državno prvenstvo u Pensilvaniji.

foto: Wikimedia Creative Commons

U Longvudu, fenomen je zasenio i savladao veterana Bera atletskom spremnošću u prva dva seta, ali je iskusni Ber smislio i izneo strategiju koja mu je donaela pobedu u naredna tri seta i meč je završen rezultatom 0-6, 7-9, 6-2, 6-1, 6-4. Boston Gloub preneo je narednog dana da "ukoliko je i jedan od 1.500 gledalaca otišao kući nezadovoljan, njemu je onda stvarno teško ugoditi." Njih dvojica ponovo su se takmičili nekoliko nedelja kasnije na Long Ajlendu, a sastali su se u četvrtfinalu Američkog prvenstva 1914. (današnji US Open). Vilijams je veoma lako pobedio u oba seta na putu ka prvoj od svoje dve nacionalne titule. Pre nego što je završio karijeru, Vilijams je bio član pet pobedničkih Dejvis kup timova i dobio Vimbldon dubl titulu, dva U.S. dubl prvenstva i zlatnu medalju na Olimpijadi 1924. za mešovite dublove.

foto: Wikimedia Creative Commons

Iako je i Ber još neko vreme imao uspešnu karijeru, na kraju ga je stigla takozvana krivica preživelog i 1917. godine je doživeo nervni slom, nakon čega je neko vreme proveo u mentalnoj instituciji. Kao što je slučaj sa mnogima koji su se ukrcali u čamce za spasavanje na Titaniku, Ber je nailazio na razne glasine i priče o svojoj hrabrosti. Ipak jedino što je rekao o najtragičnijoj noći njegovog života jeste: "Tada smo se nadali da je bilo dovoljno čamaca za sve putnike."

(Espreso.co.rs/Newsweek.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.