ČIJI JE VEĆI? I Nadalu i Đokoviću je trbušni mišić PUCAO protiv Frica, obojicu su optuživali za FOLIRANJE, a oni...
Novak Đoković i Rafael Nadal su doživeli identične povrede protiv istog rivala - i pobedili, Foto: Profimedia

verovali ili ne

ČIJI JE VEĆI? I Nadalu i Đokoviću je trbušni mišić PUCAO protiv Frica, obojicu su optuživali za FOLIRANJE, a oni...

Svašta se izdešavalo od Australijan opena 2021. pa je i domaća javnost zaboravila da je Nole prošao kroz praktično istu "golgotu", i to takođe protiv 24-godišnjeg Amerikanca

Objavljeno:

Rafael Nadal je počeo da pravi čudne neiznuđene greške, pa dopustio brejk a onda se presavio. Mnogima nije bilo jasno odmah, ali on je najbolje znao da je trbušni mišić s kojim je imao problema pukao, i to već u prvom setu četvrtfinala Vimbdlona sa Tejlorom Fricom.

Izgubio je prvi set, otac Sebastijan i sestra Marija Izabel su mu govorili da odustane, ali on je stisnuo zube, nastavio i - pobedio.

1 / 5 Foto: EPA/ Kieran Galvin

Nastavile su se optužbe od neukih, pa i nekih stručnjaka, da preuveličava ili čak da se potpuno folira, a Novak Đoković najbolje zna kroz šta je prošao.

Svašta se izdešavalo od Australijan opena 2021. pa je i domaća javnost zaboravila da je Nole prošao kroz praktično istu "golgotu", i to takođe protiv Tejlora Frica! Samo je razlika što je to bio Ozi open a ne Vimbldon, i što su igrali meč 3. kola, a ne četvrtfinale.

Izgledalo je tada da će Đoković da preda meč, uzimao je medicinske tajm-autu, sedao na teren... Ali je i on stisnuo zube i uspeo da pobedi Amerikanca takođe sa 3:2, koliko-toliko zaleči povredu i na kraju čak osvoji turnir.

1 / 5 Foto: Profimedia

U intervjuu posle meča, na pitanje vezano za povredu, Novak je rekao da misli da mu je pukao mišić, a odmah su krenule optužbe, kao sad za Rafu, da je nemoguće igrati sa rupturom mišića, čak je i suzdržani Fric rekao "da ne bi nastavio da igra da je bio stvarno povređen"...

Ali, niko nije uzeo u obzir karakter šampiona i da ova povreda samo limitira kretanje i pojedine udarce igrača, a Đoković i Nadal znaju kako da se prilagode i tome.

Jedino je šampion Vimbldona iz 1987, Pet Keš, rekao kako tu sigruno nema foliranja i da se bol oseća pri svakom udarcu.

Tejlor Fric
foto: EPA/ Kieran Galvin

Baš kao Španac danas, i srpski teniser je tad preskočio trening dan posle meča i sačekao rezultate magnetne rezonance kako bi se znao stepen povrede, pa na osnovu istih odlučio da ipak nastavi turnir.

Đoković se krajem 2021. prisetio tog meča i poručio da mu i dalje ne veruju da je imao povredu mišića.

- I danas ima ljudi koji mi ne veruju za ono što se desilo. Imao sam malo kidanje mišića, samo moj tim zna kroz šta sam prošao - rekao je Đoković za L'Ekip.

Svestan je da mu mnogi ne veruju, pre svega pojedini zapadni mediji, kolege i stručnjaci, koji su smatrali da je lažirao povredu kako bi se "resetovao". Sada je isto sa Nadalom, samo naravno prednjače previše ostrašćeni Federerovi i Đokovićevi navijači.

Novak Đoković
foto: Profimedia

- Nikada nisam preuveličavao tu situaciju. Na kraju sam osvojio turnir. Pod takvim uslovima je to pravo čudo - zaključio je tad Novak.

A nekoliko nedelja posle devetog trijumfa u Melburnu, sada treći teniser sveta je objasnio koliko je veliki bio problem sa kojim se suočio:

- Znam da mnogi sumnjaju, ali stvarno sam pokidao mišić. Nikada nisam to osetio, ali je magnetna rezonanca pokazala kidanje.

- Vratio sam se sa nove kontrole koju sam odradio jutros i oštećenje je veće nego kada se dogodila povreda. Ruptura je trenutno 2,5 centimetra - 25 milimetara. Kada se povreda dogodila, bila je 1,7 centimentara - otkrio je Đoković.

Rafaelu Nadalu je danas konstatovana manja ruptura trbušnog mišića - 7 milimetara. Da li to znači da će ipak moći da igra protiv Nika Kirjosa u polufinalu? Znamo jedino da će to učiniti makar sa minimalnim šansama. Ne bi mu bio prvi put...

A što se tiče nesrećnog Tejlora Frica, može jedino da ga uteši prelepa devojka Morgan Ridl i činjenica da je ranije ove godine "Bika sa Majorke" pobedio u finalu Indijan Velsa za svoju prvu titulu iz kategorije Masters 1000 - doduše, tada je Rafa imao povredu rebrenog mišića...

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.