SKANDAL U TOKIJU: Ugroženo zdravlje sportista! Odložena trka zbog opasne bakterije u vodi!
Olimpijski krugovi/Ilustracija, Foto: EPA/Aleksandar Plavevski

Ovo im ne treba pred Olimpijske igre

SKANDAL U TOKIJU: Ugroženo zdravlje sportista! Odložena trka zbog opasne bakterije u vodi!

Sumnjiv kvalitet vode podseća na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru pre tri godine

Objavljeno:

Velike probleme organizatorima Olimpijskih igara u Tokiju prave topla i vlažna leta.

Osim toga, visok nivo bakterija u vodi u mestu Odaiba u Tokijskom zalivu koje je određeno da bude domaćin probnog triatlona za Paraolimpijske igre je još jedan udarac za domaćine najvećeg sportskog događaja naredne godine.

Olimpijska triatlonska terenska trka je u četvrtak prepolovljena s 10 na pet kilometara zbog "ekstremne" vrućine, kako je ocenila Međunarodna unija za triatlon (ITU). Ista organizacija je saopštila da je količina ešerihije koli u vodi u Tokijskom zalivu više od dva puta iznad dopuštene, odnosno "na nivou 4, najvišem nivou rizika". Bakterije E-koli koja normalno žive u crevima životinja i ljudi, može da izazove bolu crevima, proliv i groznicu.

Probna triatlonska trka u četvrtak je skraćena sa 10 na pet kilometara
Probna triatlonska trka u četvrtak je skraćena sa 10 na pet kilometara foto: AP/Jae C Hong

Međutim, ITU je kvalitet vode na tom mestu opisala kao "veoma dobar", ali su se plivači na nedavnom takmičenju žalili da voda smrdi. Temperatura vode u Odaibi je u suboru bila 29 stepeni Celzijusa, a temperatura vazduha iznad 32 stepena. Poslednja mogućnost za probno tamičenje ITU u plivanju je u nedelju, "u zavisnosti od poslednjih testova kvaliteta vode", navodi se u saopštenju. Organizatori su eksperimentisali sa raznim merama za čišćenje vode u toj oblasti u gradskom delu centralnog Tokija, a čelnici japanske prestonice najavljuju troslojnu podvodnu zaštitu površine vode za Olimpijske igre 2020. godine.

Sumnjiv kvalitet vode podseća na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru pre tri godine. Tada je problem prestavljala i prljava voda pošto brazilski grad nema funkcionalan kanalizacioni sistem. Kontrola kvaliteta vode na prostorima za veslanje, jedrenje i triatlonsko plivanje je pokazala stalno visoku koncentraciju bakterija i virusa koji su pretili zdravlju sportista.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.