Ja sve velike Srbe i Hrvate nazivam fašistima: Ovako je govorio Marijan Beneš!
Foto: Zorana Jevtić

Reči koje odzvanjaju

Ja sve velike Srbe i Hrvate nazivam fašistima: Ovako je govorio Marijan Beneš!

Njegovo čojstvo, junaštvo, viteštvo, čovekoljublje - to je razlog zašto su ga svi voleli, a zbog čega je najviše ispaštao na kraju

Objavljeno: 13:57h

Vest o smrti jednog od poslednjih vitezova sporta bivše Jugoslavije, jednog od najvećih šampiona koji su se ikada rodili na ovim prostorima potresla je ceo region.

Marijana Beneša su voleli svi od Vardara pa do Triglava, kako se to svojevremeno govorilo.

Razlog tome nisu bile samo njegove legendarne borbe koje se i danas prepričavaju, niti njegovi čuveni nokauti, niti ona hrabrost sa kojom je ulazio u ring, a kada boksujete iako ne vidite uopšte na jedno oko, to je onda herojstvo, nisu to ni njegove šampionske titule i pojasevi, već i ono još nešto.

To je ono što se kasnije u vremenima rata koji je nažalost izbio na ovim prostorima izgubilo i nestalo kod većine, ali ne i kod onih najboljih. Ne i kod Marijana Beneša.

To je ljudskost, ljubav prema bližnjem svojem i ispravni stavovi, čovečnost, a sve se to najbolje oslikava u jednoj od njegovih najpoznatijih izjava koje je svojevremeno dao.

- Ja sam Hrvat, i Bosanac, i Srbin. Ja sam čovekoljubac, volim ljude. Nacionalnost me ne interesuje. Ja sve velike Srbe i velike Hrvate nazivam fašistima - tako je govorio Beneš.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.